Technik żywienia i usług gastronomicznych

technologia
Technik żywienia i usług gastronomicznych na zajęciach z technologii.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

  • oceny jakości surowca
  • przechowywania żywności
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy
  • obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
  • wydawania dań
  • oceniania jakości żywności
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej
  • wykonywania usług gastronomicznych
  • ekspedycji potraw i napojów
  • prowadzenia badań jakości żywności w laboratoriach

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin ) w restauracjach wolnostojących i przyhotelowych, zakładach żywienia zbiorowego świadczących szeroki zakres usług.

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, chemia.

KWALIFIKACJE:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

MIEJSCA PRACY:

  • restauracje;
  • hotele;
  • pensjonaty;
  • domy wczasowe;
  • bary;
  • kawiarnie;
  • sanatoria;
  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością;
  • stacje sanitarno-epidemiologiczne;
  • szpitale;
  • organizacje ochrony konsumenta;
  • instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności.

BAZA DYDAKTYCZNA:

  • pracownia gastronomiczna
  • pracownia obsługi gości
  • pracownia usług gastronomicznych
  • pracownia ćwiczeń praktycznych