Technikum

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

  • oceny jakości surowca
  • przechowywania żywności
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy
  • obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
  • wydawania dań
  • oceniania jakości żywności
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej
  • wykonywania usług gastronomicznych
  • ekspedycji potraw i napojów
  • prowadzenia badań jakości żywności w laboratoriach

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin ) w restauracjach wolnostojących i przyhotelowych, zakładach żywienia zbiorowego świadczących szeroki zakres usług.

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, chemia.

KWALIFIKACJE:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

MIEJSCA PRACY:

  • restauracje;
  • hotele;
  • pensjonaty;
  • domy wczasowe;
  • bary;
  • kawiarnie;
  • sanatoria;
  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością;
  • stacje sanitarno-epidemiologiczne;
  • szpitale;
  • organizacje ochrony konsumenta;
  • instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności.

BAZA DYDAKTYCZNA:

  • pracownia gastronomiczna
  • pracownia obsługi gości
  • pracownia usług gastronomicznych
  • pracownia ćwiczeń praktycznych

Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie technik organizacji turystyki jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • projektowania imprez i usług turystycznych
  • zamawiania imprez i usług turystycznych
  • prowadzenia informacji turystycznej
  • obsługi klientów korzystających z usług turystycznych
  • rozliczania usług i imprez turystycznych

Uczeń w ramach innowacji:

  • korzysta ze specjalistycznych programów komputerowych stosowanych do obsługi ruchu turystycznego
  • uczy się projektowania aplikacji wspierających turystykę

Innowacja prowadzona przez PWSZ w oparciu o program  przygotowany i prowadzony przez wykładowców PWSZ w Krośnie. Zajęcia będą realizowane w PWSZ w Krośnie.

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w biurach podróży, placówkach świadczenia informacji turystycznej, obiektach hotelarskich, placówkach muzealnych, urzędach administracji państwowej na stanowiskach związanych z organizacją i promocją turystyki

KWALIFIKACJE:

HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych

HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych

MIEJSCA PRACY:

  • biura podróży, które prowadzą szeroki zakres usług, takich jak turystyka krajowa, zagraniczna-przyjazdowa i wyjazdowa oraz obsługa podróżnicza
  • hotele o wysokim standardzie
  • pensjonaty turystyczne
  • agencje turystyczne
  • organy administracji odpowiedzialnej za promocję turystyki
  • promy;
  • własna działalność gospodarcza

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
  • magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych
  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych
  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych
  • wytwarzania produktów spożywczych
  • organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
  • nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, chemia.

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni         (280 godzin) w zakładach spożywczych, przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją spożywczą, cukierniach.

KWALIFIKACJE:

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

SPC. 07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

MIEJSCA PRACY:

  • zakłady przemysłu cukierniczego;
  • cukiernie;
  • zakłady przetwórstwa spożywczego;
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją spożywczą
  • pracownie analityczne.

Technik Hotelarstwa z innowacją „Odnowa biologiczna i coaching zdrowia”

Jeżeli jesteś osobą pozytywnie nastawioną do ludzi, o wysokiej kulturze osobistej i miłej aparycji, a ponadto samodzielną, odpowiedzialną i kreatywną, rozpocznij naukę w naszej szkole w zawodzie technik hotelarstwa.

Hotelarstwo to działalność usługowa z dużym potencjałem. Jej specyfiką jest gotowość personelu do obsługi gości w każdej chwili, w każdej sytuacji, przez całą dobę.

W trakcie 5-letniego cyklu kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa uczniowie poznają tajniki zawodu, a zawłaszcza: wszystkie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego (recepcja, housekeeping, gastronomia, usługi dodatkowe), ponadto zbieranie danych, gromadzenie informacji, kreowanie rozwoju i planowanie różnego rodzaju usług hotelarskich na potrzeby konkretnych projektów prowadzonych przez różne podmioty gospodarcze.

Zajęcia teoretyczne i praktyczne przygotowują uczniów do egzaminu z dwóch kwalifikacji: HGT.03.-obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie oraz HGT.06.– realizacja usług w recepcji, a tym samym do uzyskania tytułu technika hotelarstwa.

Wprowadzona innowacja „Odnowa biologiczna i coaching zdrowia” pozwoli na:

  • zapoznanie się z zasadami racjonalnego odżywiania,
  • wdrażanie podstaw dietetyki,
  • zapoznanie się z „nowinkami” żywieniowymi,
  • uzyskanie wiedzy w zakresie pielęgnacji ciała opartej na filozofii SPA & Wellness,
  • poznanie technik, zabiegów i rytuałów SPA & Wellness,
  • tworzenie programów prozdrowotnych ofert turystyki uzdrowiskowej,
  • zapoznanie się z podstawami wizażu,
  • poznanie technik coachingowych w zakresie zdrowia i żywienia,
  • wdrażanie prac metodą wykładów i ćwiczeń praktycznych.

Innowacja „Odnowa biologiczna i coaching zdrowia” jest odpowiedzią na intensywny rozwój hotelarsko-turystycznego rynku usług.

Dzięki innowacji:

  • zwiększysz swoje szanse na rynku dzięki sprostaniu wymaganiom stawianym przez pracodawców,
  • dostaniesz możliwość poszerzenia  wiedzy z zakresu hotelarstwa i odnowy biologicznej,
  • nauczysz się dodatkowych umiejętności takich jak: odnowa biologiczna, dietetyka i coaching zdrowia.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
  • przygotowywania i podawania śniadań
  • organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • rezerwacji usług hotelarskich
  • obsługi gości w recepcji

Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w obiektach hotelarskich na terenie całego kraju.

MIEJSCA PRACY

  • hotele i pensjonaty;
  • restauracje;
  • ośrodki wypoczynkowe;
  • zakłady uzdrowiskowe;
  • agroturystyka;
  • biura i agencje turystyczne;
  • ośrodki informacji turystycznej;
  • branżowe organizacje, fundacje i stowarzyszenia;
  • organy administracji odpowiedzialnej za promocję turystyki;
  • własna działalność gospodarcza.

     BAZA DYDAKTYCZNA:

  • pracownia hotelarska
  • pracownia gastronomiczna
  • pracownia obsługi gości

Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie technik usług kelnerskich jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

  • sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
  • rozliczania usług kelnerskich
  • wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości;
  • planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych
  • planowania i nadzorowania pracy kelnera
  • rozliczania usług gastronomicznych

KWALIFIKACJE:

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w restauracjach wolnostojących i przyhotelowych, w tym w dziale sprzedaży i marketingu.

MIEJSCA PRACY:

  • restauracje;
  • hotele;
  • pensjonaty;
  • kawiarnie;
  • puby;
  • dyskoteki;
  • promy;
  • firmy cateringowe;
  • instytucje związane z gastronomią.

BAZA DYDAKTYCZNA:

  • pracownia sporządzania potraw
  • pracownia obsługi gości
  • pracownia ćwiczeń praktycznych

Nauka w technikum trwa 5 lat. Obejmuje ona zarówno przedmioty ogólne, jak i zawodowe realizowane w systemie modułowym. W trakcie nauki uczeń zdaje egzaminy zawodowe z dwóch kwalifikacji.

Po ukończeniu nauki w technikum absolwent może przystąpić do egzaminu maturalnego, a następnie kontynuować naukę na studiach wyższych, na kierunkach niezależnych od wyuczonego wcześniej zawodu. Ma również możliwość uzupełniania swoich umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych lub w szkołach policealnych.

Uczeń kończący technikum w ZSGH w Iwoniczu-Zdroju może uzyskać dokumenty świadczące o dobrym przygotowaniu do startu w dorosłość:

  • Świadectwo ukończenia technikum;
  • Świadectwo maturalne;
  • Świadectwo potwierdzające zdanie I kwalifikacji
  • Świadectwo potwierdzające zdanie II kwalifikacji
  • Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i suplement do dyplomu
  • Certyfikaty potwierdzające umiejętności zdobyte na bezpłatnych kursach i warsztatach w szkole, realizowanych w ramach projektów UE np. kurs barmański, warsztaty sushi, kurs baristyczny;
  • Certyfikat potwierdzający odbycie stażu za granicą realizowanego w ramach projektów UE
  • Pozytywna opinia z odbytych praktyk zawodowych.

Dlatego warto wybrać technikum w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.

UWAGA! 

Finansujemy koszty zakwaterowania w internacie uczniom klas pierwszych.

Finansujemy koszty dojazdu do szkoły uczniom klas pierwszych.