Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie technik organizacji turystyki jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- projektowania imprez i usług turystycznych
- zamawiania imprez i usług turystycznych
- prowadzenia informacji turystycznej
- obsługi klientów korzystających z usług turystycznych
- rozliczania usług i imprez turystycznych
Uczeń w ramach innowacji:
- korzysta ze specjalistycznych programów komputerowych stosowanych do obsługi ruchu turystycznego
- uczy się projektowania aplikacji wspierających turystykę
Innowacja prowadzona przez KPU w oparciu o program przygotowany i prowadzony przez wykładowców PWSZ w Krośnie. Zajęcia będą realizowane w KPU w Krośnie.
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w biurach podróży, placówkach świadczenia informacji turystycznej, obiektach hotelarskich, placówkach muzealnych, urzędach administracji państwowej na stanowiskach związanych z organizacją i promocją turystyki
KWALIFIKACJE:
HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych
HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych
MIEJSCA PRACY:
- biura podróży, które prowadzą szeroki zakres usług, takich jak turystyka krajowa, zagraniczna – przyjazdowa i wyjazdowa oraz obsługa podróżnicza
- hotele o wysokim standardzie
- pensjonaty turystyczne
- agencje turystyczne
- organy administracji odpowiedzialnej za promocję turystyki
- promy;
- własna działalność gospodarcza