Technik usług kelnerskich

Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie technik usług kelnerskich jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

Kelner
  • sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
  • rozliczania usług kelnerskich
  • wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości;
  • planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych
  • planowania i nadzorowania pracy kelnera
  • rozliczania usług gastronomicznych

KWALIFIKACJE:

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w restauracjach wolnostojących i przyhotelowych, w tym w dziale sprzedaży i marketingu.

MIEJSCA PRACY:

  • restauracje;
  • hotele;
  • pensjonaty;
  • kawiarnie;
  • puby;
  • dyskoteki;
  • promy;
  • firmy cateringowe;
  • instytucje związane z gastronomią.

BAZA DYDAKTYCZNA:

  • pracownia sporządzania potraw
  • pracownia obsługi gości
  • pracownia ćwiczeń praktycznych