Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
- przygotowywania i podawania śniadań
- organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- rezerwacji usług hotelarskich
- obsługi gości w recepcji
Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w obiektach hotelarskich na terenie całego kraju.
KWALIFIKACJE:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
MIEJSCA PRACY
- hotele i pensjonaty;
- restauracje;
- ośrodki wypoczynkowe;
- zakłady uzdrowiskowe;
- agroturystyka;
- biura i agencje turystyczne;
- ośrodki informacji turystycznej;
- branżowe organizacje, fundacje i stowarzyszenia;
- organy administracji odpowiedzialnej za promocję turystyki;
- własna działalność gospodarcza.
BAZA DYDAKTYCZNA:
- pracownia hotelarska
- pracownia gastronomiczna
- pracownia obsługi gości