Technik hotelarstwa z innowacją „zarządzanie sekretariatem”

TH

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
  • przygotowywania i podawania śniadań
  • organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • rezerwacji usług hotelarskich
  • obsługi gości w recepcji

Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w obiektach hotelarskich na terenie całego kraju.

KWALIFIKACJE:

HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

HGT.06. Realizacja usług w recepcji

MIEJSCA PRACY

  • hotele i pensjonaty;
  • restauracje;
  • ośrodki wypoczynkowe;
  • zakłady uzdrowiskowe;
  • agroturystyka;
  • biura i agencje turystyczne;
  • ośrodki informacji turystycznej;
  • branżowe organizacje, fundacje i stowarzyszenia;
  • organy administracji odpowiedzialnej za promocję turystyki;
  • własna działalność gospodarcza.

     BAZA DYDAKTYCZNA:

  • pracownia hotelarska
  • pracownia gastronomiczna
  • pracownia obsługi gości