Sekrety kuchni włoskiej

„Badając kulturę jedzenia, możemy stwierdzić, że jest ono źródłem harmonii i radości. O jedzeniu mogą gawędzić ludzie należący do najróżniejszych warstw społecznych. Każdy, bez względu na to, jakie ma pochodzenie czy dochody, bez trudu znajdzie wspólny język z innymi. (…) W ten sposób rodzi się język pewnej kultury, odporny na zepsucie przez konsumpcjonizm”. Elena Kostioukovitch.

Kierowani tym przesłaniem, uczniowie klasy 3TŻK postanowili pogłębić swoją wiedzę na temat kuchni włoskiej, uważanej za jedną z najsłynniejszych na świecie. W efekcie w ramach lekcji przedmiotów zawodowych zaprezentowali:

– produkty, potrawy i napoje typowe dla kuchni Półwyspu Apenińskiego (prezentacji dokonała Karolina Szwast),

– pizzę uważaną za królową włoskiej kuchni (zasady przygotowywania przedstawił Denis Sicari),

– tiramisu oraz pizzę Margherita (przygotowane według oryginalnych przepisów),

– kawy: espresso i cappuccino.

Taka lekcja to wspaniałe źródło wiedzy na temat Włoch i włoskiej kuchni. Wzbogacona wspomnieniami Karoliny Szwast z pobytu w tym kraju oraz opowieściami Denisa Sicari, ucznia naszej szkoły, na długo pozostaną w pamięci.