Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
- oceny jakości surowca
- przechowywania żywności
- przygotowania produktów i stanowiska pracy
- obsługi sprzętu gastronomicznego
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
- wydawania dań
- oceniania jakości żywności
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej
- wykonywania usług gastronomicznych
- ekspedycji potraw i napojów
- prowadzenia badań jakości żywności w laboratoriach
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin ) w restauracjach wolnostojących i przyhotelowych, zakładach żywienia zbiorowego świadczących szeroki zakres usług.
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, chemia.
KWALIFIKACJE:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
MIEJSCA PRACY:
- restauracje;
- hotele;
- pensjonaty;
- domy wczasowe;
- bary;
- kawiarnie;
- sanatoria;
- instytucje zajmujące się obrotem żywnością;
- stacje sanitarno-epidemiologiczne;
- szpitale;
- organizacje ochrony konsumenta;
- instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności.
BAZA DYDAKTYCZNA:
- pracownia gastronomiczna
- pracownia obsługi gości
- pracownia usług gastronomicznych
- pracownia ćwiczeń praktycznych