Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie technik usług kelnerskich jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
- sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
- rozliczania usług kelnerskich
- wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości;
- planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych
- planowania i nadzorowania pracy kelnera
- rozliczania usług gastronomicznych
KWALIFIKACJE:
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w restauracjach wolnostojących i przyhotelowych, w tym w dziale sprzedaży i marketingu.
MIEJSCA PRACY:
- restauracje;
- hotele;
- pensjonaty;
- kawiarnie;
- puby;
- dyskoteki;
- promy;
- firmy cateringowe;
- instytucje związane z gastronomią.
BAZA DYDAKTYCZNA:
- pracownia sporządzania potraw
- pracownia obsługi gości
- pracownia ćwiczeń praktycznych