Technik technologii żywności z kwalifikacją „produkcja wyrobów cukierniczych”

Badania w laboratorium KPU

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
  • magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych
  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych
  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych
  • wytwarzania produktów spożywczych
  • organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
  • nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, chemia.

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni         (280 godzin) w zakładach spożywczych, przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją spożywczą, cukierniach.

KWALIFIKACJE:

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

SPC. 07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

MIEJSCA PRACY:

  • zakłady przemysłu cukierniczego;
  • cukiernie;
  • zakłady przetwórstwa spożywczego;
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją spożywczą
  • pracownie analityczne.