Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
- magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych
- wytwarzania produktów spożywczych
- organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
- nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, chemia.
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w zakładach spożywczych, przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją spożywczą, cukierniach.
KWALIFIKACJE:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC. 07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
MIEJSCA PRACY:
- zakłady przemysłu cukierniczego;
- cukiernie;
- zakłady przetwórstwa spożywczego;
- przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją spożywczą
- pracownie analityczne.