Projekt pt. „Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju”
jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
Od 1 grudnia 2016 r. w naszej szkole rozpoczęła się realizacja projektu pt.„Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju”, który potrwa do 30 września 2019 r. Projekt realizowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa IX, Działania 9.4 Poprawa jakości kształcenia zawodowego.
Celem projektuj est poprawa jakości kształcenia zawodowego poprzez doskonalenie umiejętności i kompetencji nauczycieli, podniesienie umiejętności zawodowych uczniów i uczennic, wzbogacenie oferty edukacyjnej, podjęcie aktywnej współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym, a także wzrost zatrudnienia absolwentów poprzez poprawę jakości szkolnictwa zawodowego dostosowanego do potrzeb rynku pracy.
Projekt skierowany jest do uczniów i uczennic Technikum w zawodzie: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności, kelner oraz do uczniów i uczennic Zasadniczej Szkoły Zawodowej, a także do nauczycieli zawodu.
Uczniowie i uczennice będą mogli skorzystać z następujących form wsparcia:
1.Staże (150 godz.)
2.Kursy/szkolenia/warsztaty:
- Kurs języka angielskiego branżowego
- Kurs kreowania wizerunku
- Kurs Pilotów wycieczek
- Kurs Animatorów czasu wolnego
- Kurs Nowe trendy kulinarne w Polsce i na świecie
- Kurs Catering dietetyczny
- Kurs Kuchnie regionalne w nowych aranżacjach
- Kurs Kuchnia fusion
- Warsztaty Sushi
- Kurs kelnerski
- Szkolenie z karmelu
- Szkolenie w czekoladzie
- Szkolenie w stylu angielskim
- Kurs barmański
- Kurs baristyczny
- Kurs sommelierski
Nauczyciele i nauczycielki będą mogli skorzystać z następujących form wsparcia:
- Kurs języka angielskiego branżowego
- Kurs sommelierski
- Kurs Przygotowanie potraw fit
- Kurs Kuchnia regionalna w nowych aranżacjach
- Kurs Catering dietetyczny
W ramach projektu zostanie doposażona klasopracownia hotelarstwa i zmodernizowana sala obsługi gości. Ponadto uczniowie skorzystają z warsztatów laboratoryjnych w PWSZ w Krośnie.
Regulamin realizacji projektu oraz pozostałe informacje związane z realizacją projektu umieszczone są na szkolnej stronie internetowej www.zsgh.pl w zakładce „Projekty ”, a także na tablicy informacyjnej.
________________________________________
Zespół zarządzający ds. realizacji projektu :
- Aneta Jarecka – koordynator projektu,
- Jolanta Boczar – asystent projektu,
- Lidia Jakieła – szkolny asystent ds. merytorycznych,
- Jolanta Miotk – księgowa projektu,
- Anna Pelczar–Bożek – specjalista ds. zamówień publicznych.
Kontakt: sekretariat@zsgh.pl, tel. 134 375 431
Więcej informacje można uzyskać w Biurze Projektu (sekretariat ZSGH).
Zapraszamy do udziału w projekcie!