Technik żywienia i usług gastronomicznych
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
- oceny jakości surowca
- przechowywania żywności
- przygotowania produktów i stanowiska pracy
- obsługi sprzętu gastronomicznego
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
- wydawania dań
- oceniania jakości żywności
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej
- wykonywania usług gastronomicznych
- ekspedycji potraw i napojów
- prowadzenia badań jakości żywności w laboratoriach
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin ) w restauracjach wolnostojących i przyhotelowych, zakładach żywienia zbiorowego świadczących szeroki zakres usług.
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, chemia.
KWALIFIKACJE:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
MIEJSCA PRACY:
- restauracje;
- hotele;
- pensjonaty;
- domy wczasowe;
- bary;
- kawiarnie;
- sanatoria;
- instytucje zajmujące się obrotem żywnością;
- stacje sanitarno-epidemiologiczne;
- szpitale;
- organizacje ochrony konsumenta;
- instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności.
BAZA DYDAKTYCZNA:
- pracownia gastronomiczna
- pracownia obsługi gości
- pracownia usług gastronomicznych
- pracownia ćwiczeń praktycznych
Technik organizacji turystyki z innowacją Projektowanie aplikacji wspierających turystykę
Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie technik organizacji turystyki jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- projektowania imprez i usług turystycznych
- zamawiania imprez i usług turystycznych
- prowadzenia informacji turystycznej
- obsługi klientów korzystających z usług turystycznych
- rozliczania usług i imprez turystycznych
Uczeń w ramach innowacji:
- korzysta ze specjalistycznych programów komputerowych stosowanych do obsługi ruchu turystycznego
- uczy się projektowania aplikacji wspierających turystykę
Innowacja prowadzona przez PWSZ w oparciu o program przygotowany i prowadzony przez wykładowców PWSZ w Krośnie. Zajęcia będą realizowane w PWSZ w Krośnie.
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w biurach podróży, placówkach świadczenia informacji turystycznej, obiektach hotelarskich, placówkach muzealnych, urzędach administracji państwowej na stanowiskach związanych z organizacją i promocją turystyki
KWALIFIKACJE:
HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych
HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych
MIEJSCA PRACY:
- biura podróży, które prowadzą szeroki zakres usług, takich jak turystyka krajowa, zagraniczna-przyjazdowa i wyjazdowa oraz obsługa podróżnicza
- hotele o wysokim standardzie
- pensjonaty turystyczne
- agencje turystyczne
- organy administracji odpowiedzialnej za promocję turystyki
- promy;
- własna działalność gospodarcza
Technik Technologii Żywności z kwalifikacją: Produkcja wyrobów cukierniczych
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
- magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych
- wytwarzania produktów spożywczych
- organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
- nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, chemia.
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w zakładach spożywczych, przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją spożywczą, cukierniach.
KWALIFIKACJE:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
SPC. 07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
MIEJSCA PRACY:
- zakłady przemysłu cukierniczego;
- cukiernie;
- zakłady przetwórstwa spożywczego;
- przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją spożywczą
- pracownie analityczne.
Technik Hotelarstwa z innowacją „Odnowa biologiczna i coaching zdrowia”
Jeżeli jesteś osobą pozytywnie nastawioną do ludzi, o wysokiej kulturze osobistej i miłej aparycji, a ponadto samodzielną, odpowiedzialną i kreatywną, rozpocznij naukę w naszej szkole w zawodzie technik hotelarstwa.
Hotelarstwo to działalność usługowa z dużym potencjałem. Jej specyfiką jest gotowość personelu do obsługi gości w każdej chwili, w każdej sytuacji, przez całą dobę.
W trakcie 5-letniego cyklu kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa uczniowie poznają tajniki zawodu, a zawłaszcza: wszystkie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego (recepcja, housekeeping, gastronomia, usługi dodatkowe), ponadto zbieranie danych, gromadzenie informacji, kreowanie rozwoju i planowanie różnego rodzaju usług hotelarskich na potrzeby konkretnych projektów prowadzonych przez różne podmioty gospodarcze.
Zajęcia teoretyczne i praktyczne przygotowują uczniów do egzaminu z dwóch kwalifikacji: HGT.03.-obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie oraz HGT.06.– realizacja usług w recepcji, a tym samym do uzyskania tytułu technika hotelarstwa.
Wprowadzona innowacja „Odnowa biologiczna i coaching zdrowia” pozwoli na:
- zapoznanie się z zasadami racjonalnego odżywiania,
- wdrażanie podstaw dietetyki,
- zapoznanie się z „nowinkami” żywieniowymi,
- uzyskanie wiedzy w zakresie pielęgnacji ciała opartej na filozofii SPA & Wellness,
- poznanie technik, zabiegów i rytuałów SPA & Wellness,
- tworzenie programów prozdrowotnych ofert turystyki uzdrowiskowej,
- zapoznanie się z podstawami wizażu,
- poznanie technik coachingowych w zakresie zdrowia i żywienia,
- wdrażanie prac metodą wykładów i ćwiczeń praktycznych.
Innowacja „Odnowa biologiczna i coaching zdrowia” jest odpowiedzią na intensywny rozwój hotelarsko-turystycznego rynku usług.
Dzięki innowacji:
- zwiększysz swoje szanse na rynku dzięki sprostaniu wymaganiom stawianym przez pracodawców,
- dostaniesz możliwość poszerzenia wiedzy z zakresu hotelarstwa i odnowy biologicznej,
- nauczysz się dodatkowych umiejętności takich jak: odnowa biologiczna, dietetyka i coaching zdrowia.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
- przygotowywania i podawania śniadań
- organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
- rezerwacji usług hotelarskich
- obsługi gości w recepcji
Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w obiektach hotelarskich na terenie całego kraju.
MIEJSCA PRACY
- hotele i pensjonaty;
- restauracje;
- ośrodki wypoczynkowe;
- zakłady uzdrowiskowe;
- agroturystyka;
- biura i agencje turystyczne;
- ośrodki informacji turystycznej;
- branżowe organizacje, fundacje i stowarzyszenia;
- organy administracji odpowiedzialnej za promocję turystyki;
- własna działalność gospodarcza.
BAZA DYDAKTYCZNA:
- pracownia hotelarska
- pracownia gastronomiczna
- pracownia obsługi gości
Technik Usług Kelnerskich
Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie technik usług kelnerskich jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
- sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
- rozliczania usług kelnerskich
- wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości;
- planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych
- planowania i nadzorowania pracy kelnera
- rozliczania usług gastronomicznych
KWALIFIKACJE:
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w restauracjach wolnostojących i przyhotelowych, w tym w dziale sprzedaży i marketingu.
MIEJSCA PRACY:
- restauracje;
- hotele;
- pensjonaty;
- kawiarnie;
- puby;
- dyskoteki;
- promy;
- firmy cateringowe;
- instytucje związane z gastronomią.
BAZA DYDAKTYCZNA:
- pracownia sporządzania potraw
- pracownia obsługi gości
- pracownia ćwiczeń praktycznych
Nauka w technikum trwa 5 lat. Obejmuje ona zarówno przedmioty ogólne, jak i zawodowe realizowane w systemie modułowym. W trakcie nauki uczeń zdaje egzaminy zawodowe z dwóch kwalifikacji.
Po ukończeniu nauki w technikum absolwent może przystąpić do egzaminu maturalnego, a następnie kontynuować naukę na studiach wyższych, na kierunkach niezależnych od wyuczonego wcześniej zawodu. Ma również możliwość uzupełniania swoich umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych lub w szkołach policealnych.
Uczeń kończący technikum w ZSGH w Iwoniczu-Zdroju może uzyskać dokumenty świadczące o dobrym przygotowaniu do startu w dorosłość:
- Świadectwo ukończenia technikum;
- Świadectwo maturalne;
- Świadectwo potwierdzające zdanie I kwalifikacji
- Świadectwo potwierdzające zdanie II kwalifikacji
- Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i suplement do dyplomu
- Certyfikaty potwierdzające umiejętności zdobyte na bezpłatnych kursach i warsztatach w szkole, realizowanych w ramach projektów UE np. kurs barmański, warsztaty sushi, kurs baristyczny;
- Certyfikat potwierdzający odbycie stażu za granicą realizowanego w ramach projektów UE
- Pozytywna opinia z odbytych praktyk zawodowych.
Dlatego warto wybrać technikum w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.
UWAGA!
Finansujemy koszty zakwaterowania w internacie uczniom klas pierwszych.
Finansujemy koszty dojazdu do szkoły uczniom klas pierwszych.