Technikum

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik organizacji turystyki

Technik technologii żywności z kwalifikacją: produkcja wyrobów cukierniczych

Technik hotelarstwa

Technik usług kelnerskich

Nauka w technikum trwa 5 lat. Obejmuje ona zarówno przedmioty ogólne, jak i zawodowe. W trakcie nauki uczeń zdaje egzaminy zawodowe z dwóch kwalifikacji.

Po ukończeniu nauki w technikum absolwent może przystąpić do egzaminu maturalnego, a następnie kontynuować naukę na studiach wyższych, na kierunkach niezależnych od wyuczonego wcześniej zawodu. Ma również możliwość uzupełniania swoich umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych lub w szkołach policealnych.

Uczeń kończący technikum w ZSGH w Iwoniczu-Zdroju może uzyskać dokumenty świadczące o dobrym przygotowaniu do startu w dorosłość:

  • Świadectwo ukończenia technikum
  • Świadectwo maturalne
  • Świadectwo potwierdzające zdanie I kwalifikacji
  • Świadectwo potwierdzające zdanie II kwalifikacji
  • Dyplom zawodowy i suplement do dyplomu
  • Certyfikaty potwierdzające umiejętności zdobyte na bezpłatnych kursach i warsztatach w szkole, realizowanych w ramach projektów UE, np. kurs barmański, warsztaty sushi, kurs baristyczny
  • Certyfikat potwierdzający odbycie stażu za granicą realizowanego w ramach projektów UE
  • Pozytywna opinia z odbytych praktyk zawodowych.

Dlatego warto wybrać technikum w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.

UWAGA! 

Finansujemy koszty zakwaterowania w internacie uczniom klas pierwszych.

Finansujemy koszty dojazdu do szkoły uczniom klas pierwszych.