Technikum

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik organizacji turystyki z innowacją Projektowanie aplikacji wspierających turystykę

Technik Technologii Żywności z kwalifikacją: Produkcja wyrobów cukierniczych

Technik Hotelarstwa z innowacją „Odnowa biologiczna i coaching zdrowia”

Jeżeli jesteś osobą pozytywnie nastawioną do ludzi, o wysokiej kulturze osobistej i miłej aparycji, a ponadto samodzielną, odpowiedzialną i kreatywną, rozpocznij naukę w naszej szkole w zawodzie technik hotelarstwa.

Hotelarstwo to działalność usługowa z dużym potencjałem. Jej specyfiką jest gotowość personelu do obsługi gości w każdej chwili, w każdej sytuacji, przez całą dobę.

W trakcie 5-letniego cyklu kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa uczniowie poznają tajniki zawodu, a zawłaszcza: wszystkie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego (recepcja, housekeeping, gastronomia, usługi dodatkowe), ponadto zbieranie danych, gromadzenie informacji, kreowanie rozwoju i planowanie różnego rodzaju usług hotelarskich na potrzeby konkretnych projektów prowadzonych przez różne podmioty gospodarcze.

Zajęcia teoretyczne i praktyczne przygotowują uczniów do egzaminu z dwóch kwalifikacji: HGT.03.-obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie oraz HGT.06.– realizacja usług w recepcji, a tym samym do uzyskania tytułu technika hotelarstwa.

Wprowadzona innowacja „Odnowa biologiczna i coaching zdrowia” pozwoli na:

  • zapoznanie się z zasadami racjonalnego odżywiania,
  • wdrażanie podstaw dietetyki,
  • zapoznanie się z „nowinkami” żywieniowymi,
  • uzyskanie wiedzy w zakresie pielęgnacji ciała opartej na filozofii SPA & Wellness,
  • poznanie technik, zabiegów i rytuałów SPA & Wellness,
  • tworzenie programów prozdrowotnych ofert turystyki uzdrowiskowej,
  • zapoznanie się z podstawami wizażu,
  • poznanie technik coachingowych w zakresie zdrowia i żywienia,
  • wdrażanie prac metodą wykładów i ćwiczeń praktycznych.

Innowacja „Odnowa biologiczna i coaching zdrowia” jest odpowiedzią na intensywny rozwój hotelarsko-turystycznego rynku usług.

Dzięki innowacji:

  • zwiększysz swoje szanse na rynku dzięki sprostaniu wymaganiom stawianym przez pracodawców,
  • dostaniesz możliwość poszerzenia  wiedzy z zakresu hotelarstwa i odnowy biologicznej,
  • nauczysz się dodatkowych umiejętności takich jak: odnowa biologiczna, dietetyka i coaching zdrowia.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
  • przygotowywania i podawania śniadań
  • organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • rezerwacji usług hotelarskich
  • obsługi gości w recepcji

Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w obiektach hotelarskich na terenie całego kraju.

MIEJSCA PRACY

  • hotele i pensjonaty;
  • restauracje;
  • ośrodki wypoczynkowe;
  • zakłady uzdrowiskowe;
  • agroturystyka;
  • biura i agencje turystyczne;
  • ośrodki informacji turystycznej;
  • branżowe organizacje, fundacje i stowarzyszenia;
  • organy administracji odpowiedzialnej za promocję turystyki;
  • własna działalność gospodarcza.

     BAZA DYDAKTYCZNA:

  • pracownia hotelarska
  • pracownia gastronomiczna
  • pracownia obsługi gości

Technik Usług Kelnerskich

Nauka w technikum trwa 5 lat. Obejmuje ona zarówno przedmioty ogólne, jak i zawodowe realizowane w systemie modułowym. W trakcie nauki uczeń zdaje egzaminy zawodowe z dwóch kwalifikacji.

Po ukończeniu nauki w technikum absolwent może przystąpić do egzaminu maturalnego, a następnie kontynuować naukę na studiach wyższych, na kierunkach niezależnych od wyuczonego wcześniej zawodu. Ma również możliwość uzupełniania swoich umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych lub w szkołach policealnych.

Uczeń kończący technikum w ZSGH w Iwoniczu-Zdroju może uzyskać dokumenty świadczące o dobrym przygotowaniu do startu w dorosłość:

  • Świadectwo ukończenia technikum;
  • Świadectwo maturalne;
  • Świadectwo potwierdzające zdanie I kwalifikacji
  • Świadectwo potwierdzające zdanie II kwalifikacji
  • Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i suplement do dyplomu
  • Certyfikaty potwierdzające umiejętności zdobyte na bezpłatnych kursach i warsztatach w szkole, realizowanych w ramach projektów UE np. kurs barmański, warsztaty sushi, kurs baristyczny;
  • Certyfikat potwierdzający odbycie stażu za granicą realizowanego w ramach projektów UE
  • Pozytywna opinia z odbytych praktyk zawodowych.

Dlatego warto wybrać technikum w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.

UWAGA! 

Finansujemy koszty zakwaterowania w internacie uczniom klas pierwszych.

Finansujemy koszty dojazdu do szkoły uczniom klas pierwszych.