Oferta branżowej szkoły I stopnia
Kucharz
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
- oceny jakości surowca
- przechowywania żywności
- przygotowania produktów i stanowiska pracy
- obsługi sprzętu gastronomicznego
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
KWALIFIKACJE:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
MIEJSCA PRACY:
- restauracje;
- hotele;
- pensjonaty;
- domy wczasowe;
- bary;
- kawiarnie;
- sanatoria;
- instytucje zajmujące się obrotem żywnością;
- stacje sanitarno-epidemiologiczne;
- szpitale;
- organizacje ochrony konsumenta;
- instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności.
BAZA DYDAKTYCZNA:
- pracownia gastronomiczna
- pracownia obsługi gości
- pracownia usług gastronomicznych
- pracownia ćwiczeń praktycznych
Kelner
Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie kelner jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
- sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego;
- przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości;
- wykonywania czynności związanych z obsługą gości;
- planowania i organizowania obsługi przyjęć okolicznościowych;
- sporządzania dokumentacji usług gastronomicznych;
- rozliczania usług kelnerskich i kosztów usług gastronomicznych;
- wykonywania czynności baristycznych.
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
MIEJSCA PRACY:
- restauracje;
- hotele;
- pensjonaty;
- kawiarnie;
- puby;
- dyskoteki;
- promy;
- firmy cateringowe;
- instytucje związane z gastronomią.
BAZA DYDAKTYCZNA:
- pracownia gastronomiczna
- pracownia obsługi konsumenta
- pracownia ćwiczeń praktycznych
Pracownik obsługi hotelowej
Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie pracownik obsługi hotelowej jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:
- utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
- przygotowywania i podawania śniadań
- wykonywania prac związanych z działalnością pralni hotelowej
- wykonywania prac pomocniczych związanych z przyjmowaniem gości hotelowych
- pielęgnowania roślin ozdobnych, hotelowych terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych
- wykonywania prac związanych z dbałością o urządzenia i tereny rekreacyjne
- organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
KWALIFIKACJE:
HGT.03.Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
MIEJSCA PRACY:
- hotele,
- pensjonaty,
- sanatoria,
- domy wypoczynkowe
BAZA DYDAKTYCZNA:
- pracownia hotelarska
- pracownia ćwiczeń praktycznych obsługi hotelowej
- pralnia
Piekarz
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
- sporządzania półproduktów piekarskich;
- dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
- przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.
Uczeń:
- uczy się określać rodzaje wyrobów piekarskich;
- uczy się prowadzić rozliczenia technologiczne zużycia surowców do produkcji pieczywa.
Język obcy: język angielski
KWALIFIKACJE:
SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich
MIEJSCA PRACY:
- rzemieślnicze i przemysłowe zakłady piekarskie;
- cukiernie;
- zakłady gastronomiczne;
- punkty sprzedaży pieczywa;
- własna działalność gospodarcza
Cukiernik
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;
- sporządzania półproduktów cukierniczych;
- sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;
- dekorowania wyrobów cukierniczych.
Uczeń:
- uczy się rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną;
- poznaje zasady prowadzenia dokumentacji produkcji;
- uczy się kalkulować ceny wyrobów gotowych cukierniczych i ciastkarskich;
- potrafi rozliczać zużycie surowców;
- wie jak przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze.
Język obcy: język angielski
KWALIFIKACJE:
SPC.O1 Produkcja wyrobów cukierniczych
MIEJSCA PRACY:
- zakłady wytwarzające artykuły cukiernicze;
- wytwórnie ciast;
- zakłady produkujące wyroby czekoladowe;
- lodziarnie;
- zakłady wytwarzające pieczywo cukiernicze;
- własny zakład cukierniczy.
Nauka w branżowej szkole I stopnia trwa 3 lata. Obejmuje ona zarówno przedmioty ogólne, jak i zawodowe w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu z kwalifikacji absolwent uzyska dyplom zawodowy, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe. W trakcie nauki uczeń zdaje egzamin zawodowy z kwalifikacji pod koniec trzeciej klasy. Po ukończeniu nauki w branżowej szkole I stopnia uczeń może kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia. II stopień branżowej szkoły funkcjonuje w zawodach, które mają kontynuację na poziomie technika. Po ukończeniu branżowej szkoły II stopnia i po zdaniu egzaminu z zakresu drugiej kwalifikacji, absolwent uzyska wykształcenie średnie branżowe oraz dyplom technika. Absolwenci branżowej szkoły I stopnia, którzy nie zdecydują się na naukę w branżowej szkole II stopnia, będą mogli podjąć pracę lub wybrać liceum ogólnokształcące dla dorosłych począwszy od II klasy oraz zdecydować się na kwalifikacyjne kursy zawodowe.
Uczeń kończący Branżową Szkołę I stopnia w ZSGH w Iwoniczu-Zdroju posiada dokumenty świadczące o dobrym przygotowaniu do startu w dorosłość:
- Świadectwo ukończenia Branżowej Szkoły I stopnia;
- Dyplom zawodowy oraz suplement do dyplomu;
- Certyfikaty potwierdzające umiejętności zdobyte na bezpłatnych kursach i warsztatach w szkole realizowanych w ramach projektów UE, np. warsztaty sushi, kuchnie różnych regionów świata.
Dlatego warto wybrać Branżową Szkołę I stopnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.
Uczniowie mieszkający w internacie w klasie pierwszej zwolnieni są z opłat za pobyt.