Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju to szkoła z tradycjami, od ponad 50 lat kształcąca uczniów w zawodach usługowych związanych z branżą gastronomiczno-hotelarską i turystyczną. W ramach ZSGH nauczanie prowadzone jest na poziomie technikum i branżowej szkoły zawodowej. Są to:
- 5-letnie technikum: kelner, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności;
- 3-letnia szkoła branżowa I stopnia: kucharz, cukiernik, piekarz;
- 3-letnia szkoła branżowa I stopnia specjalna: kucharz, cukiernik, piekarz, pracownik pomocniczy obsługi hotelowej;
- 3-letnia szkoła przysposabiająca do pracy.
Szkoła kładzie nacisk na praktyczną naukę zawodu w specjalistycznych pracowniach: gastronomicznych, cukierniczych, obsługi konsumenta, hotelarskiej i Pracowni Ćwiczeń Praktycznych. Posiada dobrze wyposażone sale przedmiotowe, pracownie komputerowe.
Współpracuje z zakładami branżowymi zarówno na terenie Iwonicza-Zdroju i powiatu krośnieńskiego, jak i całego kraju, organizując praktyki i staże zawodowe dla swoich uczniów i uczniów z zagranicy. Szkoła jest akredytowanym centrum przeprowadzającym egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe. Uczniowie i nauczyciele przygotowują i obsługują bankiety, przyjęcia, sympozja, konferencje, targi, pokazy, itp. zdobywając różnorodne doświadczenia zawodowe. Szkoła umożliwia uczniom zdobycie dodatkowych umiejętności i kwalifikacji podczas specjalistycznych kursów m.in.: baristycznych, barmańskich, sommelierskich, carvingu, zdobnictwa cukierniczego, kuchni Fusion, warsztatów sushi, czy cateringu dietetycznego.
Szkoła dysponuje również internatem na 112 miejsc dla uczniów dojeżdżających. Oferuje całodzienne wyżywienie, pokoje do nauki i wykwalifikowaną kadrę.
W latach 2016-2018 w ZSGH realizowano projekt „Skarby regionów Europy/Treasure regions” finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu POWER na zasadach Erasmus+. Cztery 16-osobowe grupy uczniów wyjechały na 4-tygodniowe staże zawodowe do hoteli i restauracji w hiszpańskiej Maladze, bułgarskiej Sofii, włoskiej Bolonii i Reggio Emilii. Stażyści pracowali, zdobywali nowe doświadczenia, uczyli się języków obcych, brali udział w kursach kuchni hiszpańskiej, bułgarskiej i włoskiej, poznawali regionalne produkty i dania, uczyli się je przyrządzać, zwiedzali najpiękniejsze miejsca, nawiązywali nowe znajomości.
Kolejny realizowany w szkole projekt „Zawodowo doskonali/Practically perfect” oferuje uczniom możliwość wyjazdu na 4-tygodniowy staż zawodowy do Hiszpanii, Portugalii lub Włoch. Projekt, który rozpoczął się 1 września 2018 r. i potrwa do 30 czerwca 2020 r. będzie również realizowany w ramach programu POWER i finansowany w całości ze środków Unii Europejskiej.