Z przyjemnością informujemy, że w naszej szkole odbyła się wyjątkowa i inspirująca konferencja „EkoSmaki – lokalne i Zero Waste”, zorganizowana w ramach projektu „Przystanek – czas na podkarpacką młodzież!”.
Wydarzenie to było dziełem naszych zdolnych uczniów!, a jego realizacja była możliwa dzięki wsparciu dyrekcji oraz nauczycieli szkoły. Konferencję, od powitania po pożegnanie, poprowadzili z humorem i zaangażowaniem: Ania Koperstyńska i Bartek Nowak. Uczniowie wykazali się pełnym profesjonalizmem, a całe wydarzenie zorganizowali z niezwykłym polotem i smakiem! Ich wiedza, swoboda i doskonałe przygotowanie spotkały się z ogromnym uznaniem.
Jak podkreślił Bartek, uczeń klasy IV, idea „Zostań Liderem Smaku” narodziła się z uczniowskiej potrzeby, by pokazać, że zdrowe, lokalne jedzenie nie musi być nudne, a walka z marnowaniem żywności jest kluczowa.
Intensywny program konferencji objął dwa kluczowe panele:
- Panel 1: Zdrowa żywność – poświęcony był znaczeniu świadomego odżywiania. Uczniowie klasy maturalnej: Karol i Zosia, zaprezentowali swoje umiejętności podczas pokazu kulinarnego, udowadniając, że można jeść zdrowo, czerpiąc z tego przyjemność.
- Panel 2: Produkty lokalne i Zero Waste. Ten blok skupił się na promowaniu regionalnych produktów i praktycznych sposobów na ograniczenie marnotrawstwa żywności, kończąc się quizem.
Prowadzący, Ania i Bartek, nieustannie przypominali o najważniejszej zasadzie: „Zero Waste zaczyna się od talerza!”.
Uczestnicy dyskusji zgodnie wyrazili podziw dla wysokiego poziomu organizacyjnego konferencji. W swoich wypowiedziach podkreślili, że temat jest niezwykle aktualny i absolutnie potrzebny!
Nasi uczniowie z klas gastronomicznych zadbali również o podniebienia wszystkich uczestników! Przygotowali poczęstunek na przerwę kawową oraz wyśmienity obiad, który zaserwowano na zakończenie w Internacie. Cały catering, łącznie z licznymi niespodziankami dla gości, został utrzymany w stylu EKO i Zero Waste, dowodząc, że dbałość o planetę idzie w parze z kulinarną doskonałością. Uczniowie pokazali, że potrafią dbać o każdy detal, od organizacji po wyśmienite, niemarnujące się jedzenie!
Smak Pokoleń – Historyczna „Kapsuła Czasu”
Najbardziej wzruszającym momentem konferencji była historyczna chwila: „Kapsuła czasu” pod hasłem „Smak pokoleń”. Uczniowie i goście zgromadzili się, aby wypełnić kapsułę pamiątkami dla przyszłych pokoleń naszej szkoły:
- Uczennica Sara Rygiel odczytała fragment listu Patrona szkoły, doktora Józefa Aleksiewicza, do jego żony Zofii.
- Przewodnicząca Samorządu Uczniowskiego, Klara Tomaka, umieściła w kapsule obieraczkę – symbol gastronomiczny.
- Listy do przyszłych uczniów naszej szkoły odczytali i przekazali uczniowie: Magda Charzewska i Konstanty Gonet.
- List odczytała również absolwentka naszej szkoły, Pani Monika Subik.
- Pan Dyrektor Marek Bliżycki przekazał do kapsuły tarczę Zespołu Szkół Gastronomicznych.
- Dyrektor Jan Barsznica przygotował medal jubileuszu 60-lecia Gastronomika.
- Do kapsuły trafiła także broszura i agenda konferencji „EkoSmaki”.
Uroczystość zakończyła się odczytaniem protokołu zamknięcia kapsuły i wspólnym obiadem w internacie.
W konferencji wzięli udział:
- Oskar Jurek – Prezes Fundacji Misji Obywatelskiej oraz Natalia Drypała – Koordynatorka programu.
- Halina Józefczyk-Habrat – patron projektu.
- Władze Powiatu Krośnieńskiego: Monika Subik – Dyrektor – Etatowy Członek Zarządu oraz Maria Parylak – Członek Zarządu
- dr hab. Piotr Łopatkiewicz – Dyrektor Instytutu Gospodarki PANS w Krośnie
- Barbara Krochmal-Marczak – Kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, PANS w Krośnie
- Iwona Jurczyk – Dyrektor Delegatury Kuratorium Oświaty Oddział w Krośnie
- Andrea Klacekowa – Dyrektor Strednej odbornej školy gastronómie a služieb z Prešova z delegacją (z którą realizowaliśmy już projekt Interreg!).
- Wieloletni Dyrektor naszego Gastronomika Marek Bliżycki.
- Dorota Świstak – Dyrektor Centrum Kultury i Czytelnictwa w Iwoniczu-Zdroju
- Regina Chrzanowska – Dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Krośnie
- Joanna Lipka – Dyrektor Domu Pomocy Społecznej dla Dzieci w Iwoniczu
- Tadeusz Kandefer – Prezes Klubu Seniorów „Sami Swoi”.
Konferencja „EkoSmaki – lokalne i Zero Waste” była wspaniałym przykładem tego, że młodzież z naszej szkoły potrafi być Liderem Smaku, promując zdrowie, ekologię i świadomość międzypokoleniową! Jeszcze raz wielkie brawa dla Uczniów, którzy udowodnili, że profesjonalizm, smak i odpowiedzialność za przyszłość idą w parze!






























Dziennik
BIP