Babeczki z nadzieniem „Żelka malinowa”, „Lemon Curd”, „Dubajska Pistacja”
Przepis na babeczki z nadzieniem „Dubajska Pistacja” (na ok. 7 sztuk)
- 100 g jajek
- 75 g cukru
- 46 g miodu akacjowego
- 46 g maślanki (w temperaturze pokojowej)
- 1 g soli himalajskiej
- 100 g masła
- 130 g mąki pszennej (typ 450)
- 4 g proszku do pieczenia
- 14 g pasty pistacjowej (100%)
Przygotowanie:
- Wlej ciasto do foremek. Piecz przez około 17 minut w temperaturze 175°C.
- Ubij jajka z cukrem i miodem na puszystą masę.
- Rozpuść masło, a następnie połącz je z maślanką i solą. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Delikatnie połącz ubite jajka z mąką, a potem dodaj mieszankę maślanki z masłem.
- Dodaj pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj.
Polewa pistacjowa:
- 100 g białej czekolady
- 10 g oleju kokosowego
- 20 g pasty pistacjowej (100%)
Przygotowanie:
- Połącz rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym i pastą pistacjową.
- Rozpuść białą czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
Nadzienie „Dubajska Pistacja” (na ok. 7 sztuk):
- 50 g białej czekolady
- 70 g pasty pistacjowej (100%)
- 5 g pasty tahini
- 1 g soli himalajskiej
- 20 g oleju z pestek winogron
- 60 g ciasta kataifi
- 10 g masła
Przygotowanie:
- Połącz czekoladową mieszankę z podsmażonym ciastem kataifi.
- Drobno pokrój ciasto kataifi, a następnie podsmaż je na maśle do złotego koloru. Wystudź.
- Rozpuść białą czekoladę z olejem i wymieszaj z pastą pistacjową, tahini oraz solą.
Nasączenie do babeczek Limoncello
- 100 g wody
- 50 g cukru
- 40 g likieru Limoncello













Babka musowa ( A co w środku?) – financier pistacjowy, confit malina-róża, nougatine pistacjowe oraz mus „zabaiony”



Jajka i koszyk z czekolady



