Słodka Wielkanoc

Babeczki z nadzieniem „Żelka malinowa”, „Lemon Curd”, „Dubajska Pistacja”

Przepis na babeczki z nadzieniem „Dubajska Pistacja” (na ok. 7 sztuk)

  • 100 g jajek
  • 75 g cukru
  • 46 g miodu akacjowego
  • 46 g maślanki (w temperaturze pokojowej)
  • 1 g soli himalajskiej
  • 100 g masła
  • 130 g mąki pszennej (typ 450)
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 14 g pasty pistacjowej (100%)

Przygotowanie:

  1. Wlej ciasto do foremek. Piecz przez około 17 minut w temperaturze 175°C.
  2. Ubij jajka z cukrem i miodem na puszystą masę.
  3. Rozpuść masło, a następnie połącz je z maślanką i solą. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
  5. Delikatnie połącz ubite jajka z mąką, a potem dodaj mieszankę maślanki z masłem.
  6. Dodaj pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj.

Polewa pistacjowa:

  • 100 g białej czekolady
  • 10 g oleju kokosowego
  • 20 g pasty pistacjowej (100%)

Przygotowanie:

  1. Połącz rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym i pastą pistacjową.
  2. Rozpuść białą czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.

Nadzienie „Dubajska Pistacja” (na ok. 7 sztuk):

  • 50 g białej czekolady
  • 70 g pasty pistacjowej (100%)
  • 5 g pasty tahini
  • 1 g soli himalajskiej
  • 20 g oleju z pestek winogron
  • 60 g ciasta kataifi
  • 10 g masła

Przygotowanie:

  1. Połącz czekoladową mieszankę z podsmażonym ciastem kataifi.
  2. Drobno pokrój ciasto kataifi, a następnie podsmaż je na maśle do złotego koloru. Wystudź.
  3. Rozpuść białą czekoladę z olejem i wymieszaj z pastą pistacjową, tahini oraz solą.

Nasączenie do babeczek Limoncello

  • 100 g wody
  • 50 g cukru
  • 40 g likieru Limoncello

Babka musowa ( A co w środku?) – financier pistacjowy, confit malina-róża, nougatine pistacjowe oraz mus „zabaiony”

Jajka i koszyk z czekolady