W marcu 2025 roku 14-osobowa grupa uczniów z naszej szkoły wyjechała na staż do włoskiego miasteczka Reggio Emilia w ramach projektu Erasmus + „Zasmakuj w Erasmusie”. Uczniowie poznają bogactwo kulturowe Włoch oraz smakują wspaniałej włoskiej kuchni. Staże zawodowe odbywają się w uznanych i cenionych lokalach, takich jak restauracje, cukiernie i wytwórnie, gdzie uczniowie zdobywają nowe doświadczenia i rozwijają swoje umiejętności zawodowe. Zgodnie z kierunkami kształcenia uczestnicy mają przypisane odpowiednie miejsca pracy.
W wytwórni wyrobów cukierniczych Creazioni Dava swoje umiejętności doskonalą nasze cukierniczki: Paulina, Klara, Milena, Zuzia, Sara, Iza i Olga. Pod okiem doświadczonego personelu uczą się przygotowywać tradycyjne włoskie słodkości. Starannie dobierają składniki, z oddaniem tworząc desery najwyższej jakości. W ofercie cukierni znajdują się wypieki słodkie i słone, produkty śniadaniowe, torty na różne okazje oraz usługi cateringowe.










Kinga i Emilia odbywają staż w Laboratorio Pane e Cucina, gdzie każdego dnia przygotowywane są różne rodzaje makaronów, ciast i włoskich przysmaków. Produkty te trafiają do restauracji Cacio e Pepe oraz Burro e Salvia. Szczególną popularnością wśród klientów cieszą się takie specjały jak pastafrolla (słodka tarta), gnocco fritto (regionalny włoski chleb) oraz carbonara.





W restauracji Burro e Salvia doświadczenie zawodowe zdobywa Emilia. Lokal oferuje szeroki wybór potraw, napojów i deserów, a jego niesamowita atmosfera przyciąga gości. Emilia zajmuje się obsługą klientów, serwując między innymi pumpkin tortelli (pierożki z farszem dyniowym), tortelli verdi reggiani (pierożki warzywne ze szpinakiem) oraz tradycyjne tiramisu.




Zosia i Zuzia pracują w restauracji Pegaso, mieszczącej się w centrum starego miasta. Wnętrze restauracji jest bardzo przytulne, wieczorami tętni życiem. Dziewczyny uczą się przygotowywać różnorodne dania z makaronu, takie jak te z owocami morza, mięsem czy grillowanymi warzywami. Pegaso słynie również z wyjątkowej pizzy wypiekanej w tradycyjnym piecu opalanym drewnem, w której przygotowywaniu nasze praktykantki niemal dorównują doświadczonym pizzermanom.





W trattorii Cacio e Pepe pracuje Szymon. Lokal wyróżnia się przytulną, rodzinną atmosferą oraz daniami włoskimi najwyższej jakości. W menu znajdują się m.in. spaghetti carbonara, tagliatelle z pomidorami, dania mięsne, sałatki i desery. Szymon ma okazję wszechstronnie rozwijać swoje umiejętności kulinarne, czerpiąc z bogatej oferty restauracji.


Kamila odbywa staż w Laboratory Prosper Food, gdzie zdobywa cenną wiedzę teoretyczną i praktyczną, uczestnicząc w produkcji na dużą skalę. Na co dzień przygotowuje dania wytrawne, takie jak sałatki, erbazzone (ciasto szpinakowe) oraz empanadas (pierożki z farszem mięsnym). Wyroby trafiają do firmowego sklepu Vian Dant.


Każde z miejsc stażu jest wyjątkowe i wartościowe. Zdobyte umiejętności i doświadczenia z pewnością zaowocują w dalszej karierze zawodowej uczestników programu.
W dniach 3–7 kwietnia odbyła się wizyta monitorująca pani dyrektor, Ewy Ciuły. W piątek, 4 kwietnia, pani dyrektor przeprowadziła wizytację miejsc odbywania staży. Podczas spotkań z pracodawcami uzyskała szczegółowe informacje dotyczące przebiegu staży. Miłym zaskoczeniem były pochwały kierowane pod adresem stażystów, którzy zostali docenieni za punktualność, solidną pracę, chęć zdobywania nowych doświadczeń oraz starania mające na celu sprostanie stawianym wymaganiom.