Reggio Emilia to piękne zabytkowe miasto, które w najbliższym czasie zostanie naszym domem dzięki realizacji projektu Erasmus „Zasmakuj w Erasmusie ”. Miasto Reggio Emilia jest również bardzo ważnym dla Polaków, gdyż w 1797r. Józef Wybicki napisał tu ,,Pieśń Legionów Polskich we Włoszech”, która później została hymnem Polski. Pobyt w Reggio rozpoczęliśmy od poznania naszych miejsc pracy oraz warsztatów kulinarnych, dzięki gościnności Mary’s Kitchen. Na warsztatach nauczyliśmy się sporządzać tradycyjne włoskie potrawy i desery takie jak: tortelli, ragú, tiramisu oraz zuppa inglese. Pod czujnym okiem prowadzących mogliśmy samodzielnie wykonać podstawowe ciasto na makaron, uformować tortelli i oczywiście, na co najbardziej czekaliśmy, zjeść pierwszy włoski posiłek. Palce lizać!
Z entuzjazmem chłoniemy wiedzę na temat kuchni włoskiej, zdobywamy nowe doświadczenia
i umiejętności, które wykorzystamy po powrocie do kraju. Arrivederci!
Tiramisu
140g żółtek,
270g cukru,
80g wody,
1 laska wanilii,
500g mascarpone,
500g płynnej śmietanki,
70g cukru z 30g wody oraz 230g kawy,
400-500g biszkoptów.
Zagotować wodę z cukrem. Gdy osiągnie temperaturę 121 stopni Celsjusza dodać żółtka z wanilią
i ubijać aż masa ostygnie. Krem do tiramisu: połączyć ze sobą masę żółtkową z mascarpone i połączyć trzepaczką. Zostawić do ochłodzenia. W rondelku rozpuścić wodę z cukrem a później dodać kawę.
W przezroczystym naczyniu nakładać naprzemiennie namoczone biszkopty w kawie z kremem do tiramisu. Posypać kakao i wstawić do schłodzenia do lodówki.)














