Zofia Kopczak finalistką XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu

Uczniowie „Gastronomika” po raz kolejny uczestniczyli w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu, która odbyła się w dniach 20-22 marca 2024 roku w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. W tym roku tematem przewodnim była „Żywność wspierająca odporność”.

W tegorocznych zmaganiach wzięło udział ponad 5 tys. uczniów szkół ponadpodstawowych. Do centralnego finału zakwalifikowało się tylko 59 uczestników, reprezentujących technika oraz licea ogólnokształcące z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy IV technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Zofia Kopczak i Emilia Drozd.

Tytuł finalisty XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu zdobyła Zofia Kopczak. Zofia otrzymała bon zakupowy do Media Markt, możliwość odbioru indeksu na wybraną uczelnię (na określonych kierunkach studiów), a także została zwolniona z części pisemnej egzaminu zawodowego na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych, uzyskując wynik 100%.