Smak gościnności

VI edycja Międzynarodowego Konkursu „Smak Gościnności” zainspirowana była Miodem Spadziowym z Beskidu Wyspowego. Uczestnicy zmagań mieli za zadanie przygotować zakąskę oraz danie główne z dodatkiem miodu. 

Emilia Daniło i Michał Kucharski z klasy V technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, zgodnie z regulaminem, przygotowali zakąskę „Rajska pasieka” oraz danie główne- „Roladę z gołębiem na purpurowym łożu”. Konkurs odbył się 11 marca w Zespole Szkół Małopolskiej Szkoły Gościnności w Myślenicach, wzięło w nim łącznie udział 10 drużyn z Polski i zagranicy. Reprezentanci naszej szkoły zdobyli IV miejsce. Zawody były kolejnym ciekawym doświadczeniem dla naszych uczniów oraz okazją do integracji z młodymi pasjonatami sztuki kulinarnej z innych szkół gastronomicznych. Ponadto mogli spotkać się ze znanymi osobami ze świata gastronomii – Mikołajem Rejem (finalista MasterChef) i Jakubem „ Komarem” Antoniszakiem (finalista Global Sushi Challenge).
Uczniów do konkursu przygotowali Wioletta Aszklar i Krzysztof Stasik.