Analiza laboratoryjna żywności – kontrola jakości produktów spożywczych

W ramach praktycznego doskonalenia zawodowego uczniowie klasy IV technikum kształcący się w zawodzie technik technologii żywności uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych dotyczących oceny jakości żywności. Zajęcia odbyły się w Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Krośnie.

Podczas zajęć uczniowie oznaczali zawartość wapnia, białka i cukrów w wybranych produktach spożywczych oraz badali kwasowość żywności.

Oprócz metod chemicznych zapoznali się również z metodami analizy instrumentalnej wykorzystywanymi w badaniu jakości żywności. Zajęcia zorganizowano w ramach współpracy naszej szkoły z PANS w Krośnie. Uczniowie pracowali pod kierunkiem dr inż. Barbary Krochmal-Marczak – kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, dr inż. Magdaleny Dykiel, dr Anny Pietrasz oraz mgr Pauliny Jędrzejewskiej.