Europejski Tydzień Umiejętności Zawodowych 2024 w ZSGH

12 grudnia w naszej szkole odbyły się wyjątkowe zajęcia zorganizowane w ramach Europejskiego Tygodnia Umiejętności Zawodowych 2024, poświęcone unijnym programom FERS i Erasmus+. W wydarzeniu, które zgromadziło ponad 200 uczniów szkół podstawowych, tematem przewodnim była kultura i kuchnia Hiszpanii oraz Portugalii – krajów, w których nasi uczniowie zdobywali doświadczenie zawodowe podczas 4-tygodniowych staży realizowanych w ramach projektów „Praktyka czyni mistrza” (FERS) i „Zasmakuj w Erasmusie” (Erasmus+).

Po krótkiej odprawie uczestnicy ruszyli w trasę gry edukacyjnej, odwiedzając kolejne punkty kontrolne. W sali 305 młodzież zapoznawała się z relacjami starszych kolegów, którzy odbyli zagraniczne staże, oraz oglądała filmowe relacje z projektów. Sala 304 była dedykowana opiekunom – pełniła funkcję punktu informacyjnego, gdzie prezentowano szczegóły programu Erasmus+ i działalność szkoły. Dodatkową atrakcją był pokaz alternatywnych metod parzenia kawy, zaprezentowany przez Daniela Dobosza, naszego absolwenta i właściciela kawiarni Sogno Caffe & More Coffee w Krośnie. Także Denis Sicari, uczeń klasy 5 w zawodzie technik usług kelnerskich przygotował i zaprezentował swój bezalkoholowy drink, za który zdobył III miejsce w Międzynarodowym Konkursie Sweet Cup 2024 w Preszowie.

Gra edukacyjna przybliżała uczestnikom kulturę hiszpańską i portugalską poprzez różnorodne konkurencje związane z zawodami hotelarskimi, dietetycznymi, baristycznymi, cukierniczymi oraz kelnersko-barmańskimi. Uczniowie malowali flagi tych krajów na paznokciach, ćwiczyli pakowanie bagażu podręcznego oraz odpowiadali na pytania dotyczące Portugalii i Hiszpanii.

Kulinarna część wydarzenia była pełna niespodzianek. Uczestnicy przygotowywali hiszpańskie tapas, portugalskie petiscos, tradycyjną tortillę de patatas, a w internacie degustowali mięsno-warzywny gulasz z ryżem. W strefie rozrywkowej uczniowie grali w piłkarzyki w tematycznej grze „Hiszpania kontra Portugalia” oraz robili zdjęcia przy specjalnej fotościance.

Uczestnicy mogli wziąć udział w konkursie plastycznym, tworząc prace przedstawiające symbole Hiszpanii lub Portugalii z wybranych produktów spożywczych. Dodatkowo dokumentowali swój pobyt w ZSGH. Nagrodą główną będą 5-godzinne warsztaty gastronomiczne dla 16-osobowej grupy ze szkoły, której relacja zdobędzie największą ilość reakcji i udostępnień.

W wydarzeniu wzięli udział zaproszeni goście, w tym Andrzej Guzik – Wicestarosta Krośnieński oraz dr hab. Piotr Łopatkiewicz, Dyrektor Instytutu Gospodarki PANS w Krośnie. Wicestarosta Andrzej Guzik w swoim wystąpieniu zapewnił o wsparciu samorządu powiatu dla działań projektowych w naszej szkole, które wpływają na rozwój młodzieży, dają jej możliwość poznania nowych kultur, zwiększają możliwości zawodowe i otwierają na świat.

Spotkanie umożliwiło zarówno doskonalenie umiejętności zawodowych, jak i odkrywanie różnorodności kulturowej krajów południowej Europy w ciekawy i inspirujący sposób.