Haluszki i spółka czyli warsztaty kuchni słowackiej w naszym Gastronomiku


W czwartek 14. listopada 2024 role w pracowniach gastronomicznych odwróciły się na chwilę. Nauczyciele przedmiotów zawodowych stali się na jeden dzień uczniami, a ich nauczycielami byli eksperci ze słowackiego Preszowa Emilia Tomaścikowa i Eryk Engel z zaprzyjaźnionej szkoły Stredná Odborná Škola Gastronómie a Služiebe kierowanej przez panią Dyrektor Andrea Klačeková.
Rolę główną na warsztatach pełniły potrawy kuchni słowackiej:
Bryndzová polievka – Zupa ziemniaczana z oryginalną bryndzą owczą
Halušky s červenou kapustou a bravčovými vypečkami – hałuski, gałuszki, haluszki czyli ziemniaczane kluseczki typowe dla kuchni góralskiej po obu stronach granicy podawane w różny sposób np. jako danie główne lub dodatek do potraw mięsnych
Škoricové osie hniezdo s krémovou polevou – deser podobny do naszych cynamonek ale podawanych w sosie waniliowym
No i na koniec słynne knedlíčky – knedliki słowackie, czyli bardzo charakterystyczne jasne pieczywo drożdżowe na parze, które może być podawane na słono lub słodko.
A jaka jest tradycyjna kuchnia słowacka w pigułce? Prosta, smaczna, wyrazista. Choć tak blisko nas, to jednak odmienna. Warto ją poznać, wypróbować, porównać. Taką szansę będą mieć wszyscy uczniowie, gdy będą na lekcjach sporządzać słowackie potrawy pod czujnym okiem przeszkolonych nauczycieli.
Warsztaty zostały sfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach projektu „Zasmakuj w Erasmusie” – 1szy projekt akredytowany nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000228704 – program Erasmus+
Budżet projektu: 71 038,00 EUR
Uczestnikami warsztatów prowadzonych przez ekspertów z zagranicy byli nauczyciele przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
Dziękujemy ekspertom, uczestnikom i ich pomocnikom uczennicom z Preszowa, Marii i Korneli i naszym, Ani i Jagodzie.

Zespół projektowy ZSGH