Z satysfakcją informujemy, że uczniowie naszej szkoły uzyskali wysokie lokaty na międzynarodowym konkursie SWEETCUP, który odbył się 10 października 2024 r. w Preszowie. Temat przewodni konkursu brzmiał: „Czas na zmiany”.
W kategorii KUCHARZ
2 miejsce (srebrny medal) zdobył 2-osobowy zespół:
Szymon Rzepka, z klasy 3 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i Żaneta Wójcik, z klasy 2, która uczy się w tym samym zawodzie. Przygotowali potrawę „ Polędwica wieprzowa otulona kruszonką z pumpernikla w asyście puree z marchwi i palonego masła oraz chutney z czerwonej kapusty i buraka z wytrawnym sosem z krupniku i chilli”
Uczniów do konkursu przygotowała: pani Wioletta Aszklar.
W kategorii KELNER
2 miejsce (srebrny medal) zdobył 2-osobowy zespół:
Aleksandra Konieczna, uczennica klasy 5 technikum w zawodzie technik usług kelnerskich i Emilia Jankowicz, uczennica klasy 3 technikum w zawodzie technik hotelarstwa.
Dziewczyny przygotowały nakrycie stołu okolicznościowego, inspirowanego specjalnymi potrzebami żywieniowymi, któremu nadały nazwę „V – jak wegetarianizm”. Ponadto wykazały się umiejętnością obsługi gości, wykorzystując metody podawania potraw i napojów stosowane w nowoczesnym stylu obsługi.
Uczennice wiedzę i doświadczenie w zakresie podjętej tematyki zdobywały pod kierunkiem pań: Marty Fejkiel i Renaty Jurasz-Kustroń.
W kategorii BARISTA
3 miejsce (brązowy medal) zdobył:
Denis Sicari, uczeń klasy 5 technikum w zawodzie technik usług kelnerskich, który przygotował do oceny 4 porcje espresso, według standardowych kryteriów oraz 2 porcje kawowego drinka bezalkoholowego o nazwie „Espresso Sunset”.
Denisa do konkursu przygotowała pani Marta Fejkiel.
Jak zawsze, podczas przygotowań i zmagań konkursowych kierowaliśmy się mottem: „Cel to nic innego, jak marzenie z terminem realizacji” Joe L. Griffith i ten cel, dzięki wspólnemu wysiłkowi, udało nam się znów osiągnąć.
Sukces cieszy nas tym bardziej, że rywalizowaliśmy z 36. szkołami z 6. krajów, a do rywalizacji przystąpiło ponad 70 uczestników.
Uczestnicy konkursu dziękują paniom: Jolancie Wojtowicz, Agnieszce Kasprzyk-Sowie i Magdalenie Jacek za wsparcie techniczne podczas przygotowań do konkursu, a panu Jerzemu Waisowi za bezpieczną podróż.