„Obsługa gości podczas przyjęć okolicznościowych organizowanych w części gastronomicznej hotelu” tak brzmiał temat lekcji otwartej przeprowadzonej w naszej szkole. Zajęcia, w których uczestniczyła pani dyrektor, nauczyciele i uczniowie prowadziły panie Marta Fejkiel i Renata Jurasz-Kustroń. Podczas lekcji przeprowadzonej metodą występu komentowanego zaprezentowane zostały zasady przygotowania nakrycia stołu okolicznościowego oraz techniki obsługi gości. Uczennice Aleksandra Konieczna i Emilia Jankowicz w scence symulacyjnej wykazały się znajomością profesjonalnej obsługi kelnerskiej, prezentując serwisy: niemiecki, francuski i angielski, natomiast Denis Sicari przedstawił serwis napojów gorących i zimnych przygotowywanych przy stoliku gości.
Uczestnicy dowiedzieli się, że podczas przyjęcia należy stosować różne techniki obsługi i zapewnić gościom wysoki poziom świadczonych usług, na które składają się: wygląd stołu, dobór menu, serwis potraw i napojów oraz prezencja pracowników obsługi. Podczas lekcji podkreślono, że restauratorzy muszą wychodzić naprzeciw potrzebom swoich gości, których wybory żywieniowe są coraz bardziej świadome, a oczekiwania względem organizacji i obsługi imprezy okolicznościowej bardzo wysokie i sprecyzowane.