W październiku 2024 roku 14-osobowa grupa uczniów z naszej szkoły w ramach projektu FERS „Praktyka czyni mistrza” odbywa staż w słonecznej Sewilli. W sercu Andaluzji poznają bogactwo kulturowe Hiszpanii jak i jej pyszną kuchnię. Swoje praktyki odbywają w różnych miejscach pracując w kuchniach, cukierniach, kawiarniach i hotelach. Pomimo różnorodności charakteru tych miejsc wszystkie posiadają wspólny mianownik: pyszne dania i wyroby kuchni hiszpańskiej, które nasi uczniowie mogą poznać, spróbować, nauczyć się i co najważniejsze będą mogli przywieźć ich pyszny smak wraz ze sobą do Polski.
Restauracja Ignacio Vidal – Filipe II, w której swój staż odbywają Dawid i Emilia, serwuje tradycyjne potrawy kuchni hiszpańskiej wyrażone w nowoczesny i ciekawy sposób. Ich współpracownicy są bardzo pomocni i rok po kroku tłumaczą naszym uczniom wszystkie powierzone zadania. Każdy dzień w tym miejscu jest pełen nowych wrażeń i doświadczeń.
Angelika, nasza jedyna baristka odbywa swoja praktykę w kawiarni „La Crème de la Crème”. Lokal usytułowany jest w samym centrum Sevilli obok Setas de Sevilla. Hiszpańsko-francuska kawiarnia specjalizuje się w serwowaniu dobrej jakościowo kawy, do której proponuje słodkie pyszności z obu tych krajów takich jak croissanty, tarty, ciasteczka czy makaroniki. Współpracownicy Angeliki chętnie dzielą się wiedzą i gwarantują niezapomniane wrażenia.
W kawiarni „Cakes and Go” odbywa się staż Klary. Lokal charakterystycznie urządzony nadaje miejscu przyciągający klientów klimat. W ramach stażu Klara zajmuje się produkcją różnych wypieków, takich jak palmiery, serniki, brownie, babeczki oraz pączki. Dodatkowo, jej obowiązki obejmują dekorację wcześniej upieczonych wyrobów.
Restauracja Ignacio Vidal – Zona Bermejales to niewielka restauracja, która jest miejscem stażu Zuzi i Gabrysi. Panuje tam miła i przyjazna atmosfera, a obsługa ma duże doświadczenie w swoim zawodzie, którym chętnie dzieli się z naszymi stażystkami. Restauracja ta serwuje wiele różnorodnych dań z kuchni hiszpańskiej, andaluzyjskiej. Jednak w karcie można znaleźć również dania typowe dla innych regionów świata. To miejsce cieszy się dużą popularnością wśród mieszkańców okolicy.
W cukierni Confiteria Lola staż odbywają Zuzia i Natalia, gdzie w rodzinnym gronie uczą się sporządzać oraz wykańczać hiszpańskie wyroby cukiernicze. Jest to popularna i lubiana w tym mieście cukiernia, która swoimi pysznościami osładza codzienność mieszkańców Sewilli.
Pyszne ciasta, torty i tradycyjne hiszpańskie desery sporządza w cukierni „Butter Cream” Ania. Jest ona jedyną stażystką pracującą poza Sewillą, a dokładnie w Dos Hermanas, gdzie codziennie dojeżdża pociągiem. W pracy Ani panuje bardzo przyjazna atmosfera. Porozumiewa się ona głównie językiem angielskim z Marią oraz językiem migowym z Julio i szefem Marco. Jej współpracownicy są bardzo życzliwi, pomocni i wyrozumiali.
Miejscem stażu Michała i Karola jest restauracja „Taberna Alambique” ulokowana w centrum Sewilli. Jej menu składa się z dań charakterystycznych dla Andaluzji oraz czerpiących inspirację z dalekiego Meksyku. Lokal z klimatycznym wnętrzem i muzyką przyciąga niejednego turystę, a doświadczeni i przemili pracownicy mimo bariery językowej, która jest między nimi a naszymi stażystami wspólnie dbają, aby turysta na długo zapamiętał smak prawdziwej Andaluzji.
W cukierni „Pasteleria Zuccaro” odbywa staż Milena, gdzie doświadczeni pracownicy uczą ją jak stworzyć desery najlepszej jakości. W ofercie cukierni znajdują się wyroby słodkie, jak i wyroby słone. Cukiernia oferuje zamówienia na różne okoliczności. Jest to klimatyczne, przytulne miejsce z niesamowitą atmosferą.
W cukierni „Momentos Dulces” swoją praktykę odbywa Jagoda. Pracuje ona z niezwykle sympatyczną i pomocną właścicielką, która co dzień ma dla niej nowe zadania. Jagoda bardzo często dekoruje torty, a jej codziennością jest ciasto San Marco i niezwykle popularne amerykańskie ciastka crumble cookies.
W hotelu „Bècquer” w centrum Sewilli pracuje Natalia. Hotel oferuje nowoczesne i estetycznie urządzone wnętrza, które sprzyjają relaksowi. Śniadania serwowane są w formie bufetu, oferując szeroki wybór potraw i napojów. Natalia na co dzień zajmuje się obsługą gości, a jej współpracownicy to zespół doświadczonych i życzliwych osób, zawsze gotowych służyć pomocą.
Wszyscy uczniowie podczas odbywania stażu doskonalą swoje umiejętności zawodowe i zdobywają nowe doświadczenia, a energii dodaje im ciepły słoneczny klimat.