Dziedzictwo kuchni kresowej

Warsztaty dla szkół gastronomicznych „Kulinarne tradycje kresowe” odbyły 11 października w Baszni Dolnej w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów 2024.  Prowadzili je edukatorzy z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Podczas zajęć uczniowie poznali kresowe tradycje kulinarne oraz dawne receptury.

Kolejnym etapem projektu był konkurs kulinarny „Kuchnia Kresowa – Kuchnia Historyczna”, w którym udział wzięli uczniowie, uczący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Szymon Rzepka z klasy 3 THŻC, Kacper Cwynar uczeń klasy 5 TŻK oraz Milena Rucka z klasy 2TŻK.

Uczniowie pod kierunkiem pani Wioletty Aszklar i pana Krzysztofa Stasika przygotowali potrawę „Filet z kurczaka otulony kruszonką z pumpernikla i kaparami podany z puree z pietruszki, skorzonery i musem jabłkowo-gruszkowym w asyście kulek z kaszy jaglano-gryczaną w wytrawnym sosie chili”, dzięki której zdobyli III miejsce.

Serdecznie gratulujemy !