Uczniowie klas ósmych szkół podstawowych odwiedzili naszą szkołę w czasie Dnia Otwartego, który w tym roku został zorganizowany 11 kwietnia. Program spotkania z ósmoklasistami obejmował prezentację poszczególnych zawodów, zapoznanie z bazą dydaktyczną ZSGH, udział w quizach oraz rozmowy z kadrą pedagogiczną i uczniami.
Przybyłych gości powitał Dyrektor szkoły Jan Barsznica. Następnie młodzież rozpoczęła zwiedzanie obiektu.
W pracowni cukierniczej nasi goście uczestniczyli w produkcji i degustacji makaroników jagodowych, tartaletek z musem wiśniowym, trufli czekoladowych, ciasteczek żurawinowo- pomarańczowych.
Z kolei uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielami pokazali, jak wykorzystać kulinarnie znane wszystkim rośliny oraz polne kwiaty. Również kelnerzy zaprezentowali swoje umiejętności podczas pokazu barmańskiego.
W pracowni hotelarskiej na przybyłych czekała ścianka foto, gdzie można było zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie. Natomiast w sali 308 znajdowała się strefa SPA – miejsce relaksu z możliwością skorzystania z upiększających maseczek, sporządzonych wyłącznie z naturalnych składników. Ciekawym doświadczeniem było badanie jakości żywności – można było poznać, jakimi metodami wykrywa się zafałszowanie produktów żywnościowych.
Chętni uczniowie wzięli udział w quizie „Fakty i mity o żywieniu”.
Całe wydarzenie współorganizowane było przez Starostwo Powiatowe w Krośnie w ramach planu Edukacji Zdrowotnej w Powiecie Krośnieńskim na lata 2023-2024 ,,Życie mam tylko jedno”.
Uczestnicy stażu, który odbył się w ramach projektu FERS „Praktyka czyni mistrza” finansowanego ze środków unijnych i krajowych, zabrali ósmoklasistów w wirtualną podróż do Portugalii, opowiadając im o 4-tygodniowym pobycie w Lizbonie.
Wszystkim obecnym tego dnia uczniom szkół podstawowych oraz ich opiekunom dziękujemy za przybycie i możliwość zaprezentowania naszej szkoły. Mamy nadzieję, że był to dobrze spędzony czas.