Mąka, woda, drożdże, sól ….. trochę chęci, cierpliwości ……. i już można własnym chlebem poczęstować gości.
Na warsztatach edukacyjnych „Od ziarenka do bochenka” uczniowie klasy I BKC gościli młodzież OREW-u z Rymanowa i naszych uczniów z klasy III przysposabiającej do pracy.
Pod czujnym okiem nauczycieli i opiekunów odmierzone składniki wędrowały do dzieży, gdzie wolno mieszane powstawało ciasto na chleb. Każdy z uczniów sam formował bochenki chleba i śniadaniowe bułeczki, które obsypywał różnymi ziarnami. Podrośnięte ciasta drożdżowe wędrowały do nagrzanego pieca. Zapach pieczonego pieczywa unosił się po całej szkole.
Po skończonej pracy, uczniowie mogli degustować swoje wypieki. Nie było grymaszenia przy jedzeniu, bo wszystko było pyszne i bardzo smakowało.
Mamy nadzieję, że każdy wraz z bochenkiem własnego chleba zabrał ze sobą wyjątkowe smaki, zapachy i wspomnienia.
Dziękujemy panu Maciejowi Domaradzkiemu za udostępnienie fotografii.