Już po raz piąty w naszej szkole odbył się Szkolny Konkurs o Puchar Dyrektora ZSGH, tym razem pod hasłem „Finger food”.
Uczniowie podczas zmagań konkursowych mogli sprawdzić swoje umiejętności obsługi kelnerskiej, zaprezentować przygotowane przez siebie dania, napoje, przekąski i desery oraz poczuć ducha rywalizacji.
Młodzież wystartowała w czterech kategoriach: kucharz, cukiernik, kelner oraz barista. Do wyłonienia zwycięzców w poszczególnych kategoriach powołano jury w składzie: Kamil Aszklar, PAŁAC POLANKA RESTAURACJA & SPA-KROSNO, Daniel Dobosz, SOGNO CAFFE & MORE CAFFE, Andrzej Nycz, CUKIERNIA ”JAGUSIA” DEPTUCH, Marcin Zajdel, PAŁAC POLANKA RESTAURACJA & SPA-KROSNO, Mariusz Zalichta, PAŁAC POLANKA RESTAURACJA & SPA-KROSNO.
W kategorii barista I miejsce zajęła Andżelika Wronowska, uczennica klasy II w zawodzie technik technologii żywności, odpowiednio II i III miejsce zajęły uczennice klasy III w tym samym zawodzie – Weronika Rodzinka i Anna Koperstyńska.
W kategorii kelner wystartowali uczniowie klasy IV w zawodzie technik usług kelnerskich – I miejsce jury przyznało Weronice Nowak, II miejsce Natalii Uliasz, natomiast III Karolowi Jakubowskiemu.
W kategorii cukiernik I miejsce zajęła Jagoda Chochołek, uczennica klasy III w zawodzie technik technologii żywności, II miejsce Natalia Fara, uczennica klasy III w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, III miejsce Aleksandra Jodłowska, uczennica klasy I w zawodzie technik technologii żywności.
W kategorii kucharz wystartowali uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, I miejsce zdobył Dawid Krzysik z IV klasy, II miejsce Michał Giefert z klasy V, miejsce III Szymon Rzepka z klasy II.
Jury podkreśliło wysoki poziom umiejętności i wiedzy uczestników zawodów.
Wyrazem tego jest nagroda specjalna dla Andżeliki Wronowskiej, która otrzymała zaproszenie na warsztaty do SOGNO CAFFE & MORE CAFFE od właściciela kawiarni, naszego absolwenta, pana Daniela Dobosza.
Po wręczeniu nagród, Pan dyrektor podziękował uczestnikom, organizatorom, członkom jury oraz sponsorom.
Wsparli nas:
OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA – JASIENICA ROSIELNA
KROSNO GLASS S.A.,
SOGNO CAFFE & MORE CAFFE,
ZAKŁADY TŁUSZCZOWE „KRUSZWICA” SA,
BUNGE POLSKA Sp. z o.o. JACEK ZIĘBA,
GOSPODARSTWO PASIECZNE MIÓD PODKARPACKI, USTROBNA, MARTIN JEŻO, KRZYSZTOF BĘBEN,
PODKARPACKA PASIEKA EKOLOGICZNA W „DĘBINIE”, KROŚCIENKO WYŻNE, MAREK BARZYK,
KANDY – ZAKŁAD PRZETWÓRSTWA OWOCÓW, PIOTRKÓW TRYBUNALSKI DARIUSZ SOCIK, TOMASZ CHECHLIŃSKI,
PAN CENTRUM SŁODKIEJ DEKORACJI- MAŁGORZATA WEBER, MAGDALENA CHABOWSKA,
RADA RODZICÓW ZESPOŁU SZKÓŁ GASTRONOMICZNO-HOTELARSKICH.