Jak ważne jest odpowiednie odżywianie u dzieci i młodzieży z ASD mogli się przekonać rodzice, nauczyciele oraz nauczyciele specjaliści podczas prelekcji „Dieta w spektrum autyzmu”, która odbyła się 16 listopada 2023 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Prelegentki, Krystyna Górska i Agnieszka Jakubowicz, przybliżyły kwestie związane z wpływem diety i wybiórczości pokarmowej u osób dotkniętych zaburzeniem. Poruszono również problem zaburzeń sensorycznych, które nasilają się podczas kontaktu z żywnością, co jest szczególnie ważne dla osób kształcących się w zawodach gastronomicznych.
Uczestnicy mieli okazję spróbować słodkich przekąsek odpowiednich dla osób z ASD, które przygotowali uczniowie klasy III TŻC wraz z nauczycielkami Katarzyną Jurasz-Świerczek i Ewą Litarowicz. Natomiast o obsługę recepcji zadbali hotelarze z klasy II THŻC z panią Renatą Jurasz- Kustroń.
Rodzice dzieci z ASD, którzy brali udział w wydarzeniu, mieli możliwość utworzenia grupy wsparcia- dzięki temu będą mieć możliwość współdziałania na rzecz swoich dzieci oraz wymiany spostrzeżeń i doświadczeń.