Uczniowie „Gastronomika” wzięli udział w kolejnej edycji międzynarodowego konkursu „Sweetcup”, który odbył się 5 października 2023 r. w Preszowie na Słowacji. Temat przewodni konkursu brzmiał: „Celebrowanie życia”.
W zawodach rywalizowali uczniowie szkół gastronomicznych ze Słowacji, Czech, Polski oraz Węgier. Nasi uczniowie reprezentowali szkołę we wszystkich konkursowych kategoriach: cukiernik, kucharz, kelner i barista.
Jagoda Chochołek, uczennica klasy trzeciej w zawodzie technik technologii żywności, zdobyła srebrny medal w kategorii cukiernik za tort „Muzyczne inspiracje”. Asystentem Jagody podczas przygotowywania zadania konkursowego była koleżanka z klasy, Anna Koperstyńska.
Srebrny medal zdobyli Michał Kucharski i Kacper Cwynar, obaj uczniowie uczęszczają do klasy czwartej technikum żywienia i usług gastronomicznych. Reprezentanci zawodu kucharz sporządzili „Polędwicę cielęcą podaną na konfiturze cebulowej z chutney-em z mango i sosem wiśniowym w asyście brokułów i marchewki”.
Brązowy medal i specjalną nagrodę przewodniczącego regionu preszowskiego zdobyli uczniowie klasy czwartej technikum w zawodzie kelner – Weronika Nowak i Denis Sicari, którzy przygotowali nakrycie stołu na kolację z okazji urodzin.
Srebrnym medalem w kategorii barista została uhonorowana Angelika Wronowska z klasy drugiej w zawodzie technik technologii żywności. Jury doceniło profesjonalizm parzenia i podawania espresso i cappuccino.
Wspólne przygotowania do konkursu były inspirującym doświadczeniem oraz okazją do rozwijania umiejętności zawodowych i wymiany doświadczeń. Uczniów do konkursu przygotowały nauczycielki: Marta Szelc, Wioletta Aszklar, Marta Fejkiel, Iwona Sikorowicz oraz Anna Nycz.