W poszukiwaniu smaku dotarliśmy do Malagi, do gościnnej restauracji La mesa, gdzie wzięliśmy udział w warsztatach kulinarnych. Szef kuchni, Victor, który brał udział w programie Master Chef, nauczył nas przyrządzać aromatyczne gazpacho oraz tradycyjną hiszpańską paellę w dwóch odsłonach: z mięsem i owocami morza. Poznaliśmy przepisy na te typowe dla Hiszpanii dania, wykonując je wspólnie z Victorem. Wiemy już, że kluczem do uzyskania idealnego smaku gazpacho są odpowiednie pomidory i ocet jabłkowy. Natomiast przygotowanie doskonałej paelli skrywa więcej tajemnic. Najważniejszy jest ryż, którego ziarna muszą być okrągłe, w innym wypadku nie jest to paella. Do tego należy pamiętać o dodaniu dokładnie odmierzonej ilości wody, i oczywiście, szafranu. Nie mogło również zabraknąć deseru. Smażyliśmy słodkie torrijas, które podane z lodami smakowały wyśmienicie, tak jak pozostałe dania. Jednego jesteśmy pewni. Przepisu na prawdziwe gazpacho tanio nie oddamy!