Podczas konferencji podsumowującej realizację mikroprojektów Interreg Poland–Slovakia nasza szkoła została wyróżniona nagrodą główną w kategorii Edukacja, przyznaną przez Stowarzyszenie Euroregion Karpacki Polska.
Jest to dla nas niewątpliwie ogromne wyróżnienie, ponieważ realizacja projektu przypadła na okres bardzo trudny a mianowicie na czas pandemii. Musieliśmy zderzyć się z nową rzeczywistością, która wymagała od nas podjęcia pewnych rozwiązań o których nie wiedzieliśmy na etapie składania wniosku. Przyznana statuetka jest potwierdzeniem, że „egzamin z realizacji projektu” zdaliśmy wyróżniająco.
Projekt umożliwił uczniom obu państw pogłębienie wiedzy i umiejętności zawodowych, zwiększając tym samym ich szanse na rynku pracy. W ramach projektu nauczyciele i uczniowie z Polski i ze Słowacji mogli uczestniczyć w specjalistycznych kursach, warsztatach i szkoleniach, tj.: „Barmański”, „Orientalne smaki’, „Kreatywna kuchnia”, „Coaching zdrowia” oraz kurs języka „Słowacki od kuchni”, wymieniając się wiedzą i doświadczeniem w zakresie gastronomii. Trwałym efektem projektu jest nowoczesna pracownia językowo-biznesowa, która będzie służyć kolejnym rocznikom. Zwieńczeniem realizacji mikroprojektu był dwudniowy event transgraniczny, zorganizowany w „Gastronomiku”, podczas którego uczestnicy mogli wysłuchać wykładów nt.: zdrowej żywności – stop GMO, smaków pogranicza, „Szlaku kulinarnego – Podkarpackie smaki” oraz wziąć udział w warsztatach gastronomicznych i pokazach kulinarnych przygotowanych przez uczniów „Gastronomika”.
Mikroprojekt pt. „Podniesienie jakości kształcenia zawodowego na obszarze transgranicznym”, został zrealizowany w partnerstwie ze Stredná Odborná Škola Gastronómie a Služieb w Preszowie , a jego wartość wyniosła 49 304,55 € w tym: 85 % Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego, 5% środki z budżetu państwa oraz 10 % wkład własny.