Warsztaty kulinarne w Cooking Lisbon to kolejna atrakcja, jaką zaoferował nam program Erasmus + i projekt „W poszukiwaniu smaku.” Po miłym dniu spędzonym w pracy, w ramach stażu zawodowego, udaliśmy się na szkolenie gastronomiczne. Zostaliśmy przywitani przez szefa kuchni i pracowników Cooking Lisbon, omówiliśmy zasady, oraz poczęstowano nas portugalskimi przekąskami, gdyż według słów szefa kuchni, Paula, nie można gotować z pustym żołądkiem. Spróbowaliśmy m. in. portugalskiej oliwy, oliwek, słonej fasoli, lokalnie produkowanych dżemów, serów, chorizo i różnych rodzajów masła oraz pieczywa. Następnie przystąpiliśmy do przygotowania posiłku w grupach. Sporządziliśmy różne portugalskie dania: Caldo Verde (zupa jarmużowa), Chicken gizzards (żołądki kurze), Pataniscas (placki z dorsza), Pixinhos da Horta (zielona fasolka w tempurze), Molotof (deser z białek
i karmelu) oraz majonez Alioli. Każda nasza czynność była monitorowana przez szefów kuchni, którzy udzielali nam cennych rad na temat przygotowywanych potraw.
Wieczór zakończyliśmy wspólnym posiłkiem w miłej atmosferze i spacerem wróciliśmy do hostelu.