Uczniowie klasy I BC wraz z wychowawcą oraz nauczycielami zawodu, we wtorek, 21 lutego, uczestniczyli w warsztatach kulinarnych w lokalu gastronomicznym „Terra Nostra” w Miejscu Piastowym. Restauracja ta specjalizuje się w daniach kuchni włoskiej, a przede wszystkim słynie
z pysznej włoskiej pizzy. W czasie zajęć, właściciel pizzerii zapoznał uczniów z zasadami funkcjonowania i nowoczesnym wyposażeniem zakładu, zwracając szczególną uwagę na zasady higieny pracy w myśl przepisów HACCAP. Następnie przedstawił uczniom cały proces powstawania pizzy – od wyrobu ciasta do upieczenia. Chętne osoby mogły same stworzyć i wypiec w tradycyjnym, opalanym drewnem piecu własną pizzę. Największą atrakcją była degustacja własnoręcznie przygotowanych specjałów.
Dziękujemy właścicielowi pizzerii „Terra Nostra” za podzielenie się z nami wiedzą
i doświadczeniem.
Podczas wycieczki opiekę sprawowali Aldona Pruska-Borek, Ewa Litarwoicz i Krzysztof Stasik.