Po trzech latach przerwy, 14 lutego 2023 r., odbył się finał Szkolnego Konkursu o „Puchar Dyrektora” w kategorii kucharz, cukiernik, hotelarz, kelner oraz barista. „Inspirowane sercem”- tak brzmiało hasło przewodnie tegorocznej edycji konkursu. Kucharze mieli przygotować danie zgodne z motywem zawodów, cukiernicy słodkości, a bariści kawę. Z kolei kelnerzy mieli za zadanie nakryć stół dla zakochanych, a hotelarze przygotować pokój hotelowy dla gościa specjalnego z okazji walentynek.
Startujący w zawodach wykazali się ogromną wiedzą, umiejętnościami oraz zaangażowaniem. Rywalizacja była doskonałym treningiem przed egzaminem zawodowym oraz możliwością sprawdzenia samego siebie jako przyszłego specjalisty w zdobywanym zawodzie. Po kilkugodzinnych zmaganiach komisje konkursowe wyłoniły i nagrodziły laureatów nagrodami rzeczowymi i dyplomami.
W kategorii kucharz jury w składzie: Ewa Ciuła – wicedyrektor, Kamil Jarecki– szef kuchni, właściciel lokalu ”Karpiel Pub” w Głowience, oraz Wioletta Aszklar– nauczyciel zawodu, wyłoniło zwycięzców:
I miejsce: Michał Giefert z kl. IV TŻC
II miejsce: Szymon Rzepka z kl. I THŻC
III miejsce: Emilia Daniło z kl. III TŻK
W kategorii cukiernik jury w składzie: Ewa Ciuła – wicedyrektor oraz nauczyciele zawodu: Małgorzata Buczek i Irena Ząbkiewicz wyłoniło zwycięzców:
I miejsce: Patrycja Zając kl. IV THŻC
II miejsce: Katarzyna Bryniarska z kl. IV THŻC
III miejsce: Emilia Hejnar z kl. IV THŻC
Wyróżnienie za kreatywność: Julia Warchoł z kl. II TŻC
Komisja nadzorująca przebieg konkursu baristycznego, w składzie: Igor Kunciw– właściciel Zaparzymy.pl oraz nauczyciele: Iwona Sikorowicz i Mirosława Pelczar, wyłoniła zwycięzców:
I miejsce: Wiktoria Nycz z kl. IV THŻC
II miejsce: Angelika Wronowska z kl. I THŻC
III miejsce: Weronika Wojtuń z kl. IV TŻC
W kategorii kelner oceny dokonały :Ewa Ciuła – wicedyrektor szkoły oraz nauczyciele zawodu: Marta Fejkiel i Iwona Sikorowicz:
I miejsce: Natalia Uliasz z kl. III TŻK
II miejsce: Weronika Nowak z kl. III TŻK
III miejsce: Denis Sicari z kl. III TŻK
Jury w składzie Ewa Ciuła wicedyrektor szkoły, Adam Charzewski menager Hotelu Nafta Krosno, Anna Tadla-Szawan z Bacówki Radawa &SPA oraz nauczyciele zawodu: Alina Basak i Renata Jurasz-Kustroń w kategorii hotelarz przyznało:
I miejsce: Karolina Hryceńko z kl. IV THŻC
II miejsce: Emilia Jankowicz z kl. I THŻC
III miejsce: Emilia Wójcik z kl. IV THp
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!
Szczególne słowa podziękowania kierujemy do pracodawców, którzy zechcieli zaszczycić nas swoją obecnością i zaangażować się w prace podczas zmagań konkursowych oraz sponsorom, za wsparcie rzeczowe i finansowe podczas organizacji Szkolnych Konkursów o „Puchar Dyrektora”:
- panu Kamilowi Jareckiemu – właścicielowi lokalu” Karpiel Pub” w Głowience,
- panu Igorowi Kunciwowi- właścicielowi Zaparzymy.pl z Krosna,
- panu Adamowi Charzewskiemu menagerowi Hotelu Nafta Krosno,
- pani Annie Tadla-Szawan z Bacówki Radawa &SPA,
- panu Tomaszowi Chechlińskiemu – kierownikowi sprzedaży z firmie Kandy,
- panu Markowi Barzykowi – właścicielowi Eko Pasieka Barzyk z Krościenka Wyżnego,
- pani Justynie Szepieniec – właścicielowi Hotelu Restauracji Jaś Wędrowniczek z Rymanowa,
- panu Jackowi Ziębie – Bunge Polska sp.zo.o.,
- Radzie Rodziców ZSGH,
- Delikatesom „Centrum” z Iwonicza – Zdroju,
- firmie Alfaram,
- Polskiej Spółce Gazownictwa,
- Hucie Szkła „Zorza” Jedlicze,
- Dyrektorowi Zakładu Produkcji Ręcznej Krosno Glass.