„Jest tylko jeden sposób nauki. Poprzez działanie”– Paulo Coelho
Uczniowie naszej szkoły, kształcący się w zawodzie technik technologii żywności, uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych, dotyczących oceny jakości żywności, które odbyły się w KPU w Krośnie.
W ramach praktycznego doszkalania zawodowego uczniowie oznaczali białka w wybranych produktach spożywczych, określali rozpuszczalność tłuszczów w różnych związkach chemicznych oraz badali kwasowość żywności.
Oprócz metod chemicznych uczestniczący w zajęciach zapoznali się i równieżz metodą analizy instrumentalnej w badaniu jakości żywności.
Zajęcia odbyły się w ramach współpracy naszej szkoły z KPU w Krośnie. Uczniowie pracowali pod kierunkiem dr inż. Barbary Krochmal – Marczak – kierownika Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności, dr inż. Magdaleny Dykiel oraz mgr inż. Angeliki Uram – Dudek.
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/12/received_618017943458734-768x1024.jpeg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/12/received_1324457105040656-574x1024.jpeg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/12/received_1797056720671077-1024x775.jpeg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/12/received_861497368388273-768x1024.jpeg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/12/received_880801192942900-790x1024.jpeg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/12/received_1610078319435048-755x1024.jpeg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/12/received_521720516655454-768x1024.jpeg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/12/received_1096461177710025-756x1024.jpeg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/12/received_553765053268215-1024x824.jpeg)