Uczniowie klasy IV technikum, Katarzyna Obłój, Michał Ryłko i Mateusz Kapica, zdobyli II miejsce w konkursie kulinarnym „Kresowe Jadło”, który odbył się 24 listopada 2022 r. w Kresowej Osadzie „Przystanek Kresy” w Baszni Dolnej. W konkursie wzięli udział uczestnicy warsztatów kulinarnych, zorganizowanych we wrześniu w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów 2022.
Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie potrawy z przepisu Stanisława Czarnieckiego, autora pierwszej książki kucharskiej po polsku z 1682 r.
Kasia, Michał i Mateusz pod opieką pani Wioletty Aszklar przygotowali „Perliczki spalone na gąszczu z bani podane na płatkach z kaszy jaglanej i dyni, musie szpinakowym w asyście karmelizowanych buraczków”. Potrawa została doceniona przez jury: Macieja Nowickiego, szefa kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz Marcina Purgacza, Ambasadora Marki Podkarpackie Smaki.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/11/02-1-940x1024.jpg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/11/03-1-1024x703.jpg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/11/04-1024x933.jpg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/11/05-962x1024.jpg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/11/06-1024x792.jpg)