Chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu przekąsić coś dobrego (a najlepiej żeby jeszcze było słodkie). Bo kto by nie marzył o pysznym deserze, jakim jest np. ciasto? Jak wiadomo, zarówno uczniowie jak i nauczyciele potrzebują czasami „zastrzyku energii” w postaci słodyczy. A skoro nasi cukiernicy przygotowują mistrzowskie wypieki, którym nikt się nie oprze, to 25 listopada nasza szkoła pierwszy raz obchodziła Międzynarodowy Dzień Ciasta.
Jak sama nazwa wskazuje, Dzień ciasta jest okazją do świętowania istnienia tego cudownego deseru. Samo święto pochodzi ze Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej (choć nie do końca znana jest dokładna data powstania), a oryginalna nazwa to: Cake Day lub National Cake Day. W tym czasie miliony ludzi na całym świecie wypieka różne słodkości, aby uczcić ten wspaniały dzień.
A jak wyglądało to w „Gastronomiku”? Otóż, już od rana piękny zapach wypieków roznosił się po szkole, prowadząc w jedno miejsce. To właśnie w naszej „mini cukierni” można było zakupić porcję słodkości. Dostępne były różne rodzaje ciast, m.in. czekoladowe, szarlotka, malinowa chmurka oraz sernik ze śliwką. Słodkie specjały zniknęły w mgnieniu oka, ale raczej nikt nie był zaskoczony z tego powodu. Dla tych, którzy nie mieli okazji spróbować ciast mamy dobrą wiadomość, gdyż jest w planach zorganizowanie kolejnego słodkiego dnia. Wypatrujcie uważnie ogłoszeń!
Zachęcamy wszystkich uczniów do odkrywania oraz rozwijania pasji do cukiernictwa (kto wie czy w naszej szkole nie uczy się drugi Amaury Guichon?) i życzymy także wielu sukcesów w tej dziedzinie.