„Wokół najstarszych polskich książek kucharskich – staropolska kuchnia kresowa”

Centrum kulinarne w Przemyślu oraz Wójt Gminy Lubaczów – organizatorzy konkursu kulinarnego pt. „Kresowe jadło 2022”, zaprosili szkoły gastronomiczne do udziału w warsztatach kulinarnych dotyczących kuchni historycznej Kresów, które odbyły się w Baszni Dolnej „Kresowa Osada – Przystanek Kresy”. Warsztaty obejmowały kompleksową realizację pokazu historycznej rekonstrukcji kulinarnej, zorganizowanego przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Na to wydarzenie została zaproszona nasza szkoła, którą reprezentowali uczniowie klasy IV THŻC – Katarzyna Obłój, Michał Ryłko, Mateusz Kapica wraz z nauczycielem Wiolettą Aszklar.

Podczas warsztatów wyjaśniono czym jest rekonstrukcja kulinarna oraz jakie są jej cele.

Rekonstrukcja to:

– próba wizualnej prezentacji przeszłości

– odtwórstwo metod, technik, smaku, estetyki

– pojęcie „żywej historii”

– wynalezienie smaku – 6000 lat podróży kiedy jedzenie wykuło sztukę gastronomiczną.

Cele odtwórstwa/ rekonstrukcji:

– popularyzowanie historii

– nowa forma edukacji (Amsterdam)

– poznanie przez działanie

– rozwój zainteresowań historią lokalną

– przywracanie zapomnianych technik, umiejętności, upraw, produktów

– odpowiedź na potrzeby tożsamości, zakorzenienia.

W kolejnym etapie tego przedsięwzięcia zaproszeni uczestnicy zmierzą się w konkursie kulinarnym, który odbędzie się w listopadzie i polegać będzie na przygotowaniu potraw prezentowanych w czasie warsztatów.

Dodatkowo nasi uczniowie otrzymali zaproszenie na nieodpłatne warsztaty do Zamku Wilanów w Warszawie, gdzie będą mieli okazję poszerzać swoją wiedzę i umiejętności.