Wokół stołu – Środa Popielcowa

W kalendarzu katolickim Popielec jest dniem szczególnym, ponieważ rozpoczyna okres Wielkiego Postu i oczekiwania na Święta Wielkanocne. W Środę Popielcową obowiązuje ścisły post. Oznacza to, że w tym dniu ilość posiłków należy ograniczyć do trzech. Jeden z nich powinien być syty, natomiast dwa pozostałe bardzo lekkie. Najlepiej, aby posiłki były proste i składały się z ryb, warzyw i potraw mącznych. Tradycyjną potrawą postną są śledzie i możemy je jeść we wszelkich formach. Najlepiej smakują te najprostsze w oleju ze świeżym pieczywem. Jednak można skusić się na sałatkę śledziową z burakami lub sałatkę ze śledzi i ziemniaków. Dawniej śledzie jadano również na obiad z gorącymi ziemniakami. Na kolację można zjeść rybę wędzoną z chlebem. W ten dzień nie musimy żyć o samym chlebie i wodzie aby zachować reguły postu. W związku z tym proponujemy kilka prostych potraw, które mogą w tym dniu zagościć na naszych stołach.

Śledzie pod pierzynką z warzyw

      Składniki:

  • 50 dkg śledzie matiasy
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 4 łyżki odsączonych kaparów
  • 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 5 łyżek oliwa

       Przygotowanie:

  1. Płaty matiasów namoczyć w wodzie na ok. 2-3 godziny, zmieniając wodę kilkukrotnie. Po tym czasie śledzie powinny być nadal słone, ale już nie za słone. Odmoczone śledzie w zależności od naszych upodobań pokroić na kawałki ok. 3 cm szerokości.
  2. Papryki pokroić na 0,5 cm paski. Obraną cebulę pokroić w krążki, zalać wrzątkiem na ok. 3 minuty. Po tym czasie zlać wrzątek i zalać cebulę zimną wodą. Kapary odsączyć, szczypiorek drobno pokroić.
  3. W naczyniu, najlepiej szklanym, układać kolejne warstwy: warzywa – śledź. Każdą warstwę warzyw i śledzia polewamy łyżką oliwy z oliwek. Kończymy całość warstwą warzyw. Tak przygotowane danie odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Śledzie z cebulką

Składniki:

  • 8-10 płatów śledziowych ala matias
  • 6 cebul
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liski laurowe
  • około 300 ml oleju
  • 3 łyżki octu smakowego (winny lub jabłkowy)
  • 2 łyżeczki cukru pudru

         Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w cienkie talarki. Przełożyć do miski, wymieszać z kilkoma łyżkami oleju, cukrem i octem.
  2. Śledzie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w kawałki i wymieszać z cebulą.
  3. Śledzie z cebulką, listkami i zielem włożyć do słoika i dopełnić olejem. Odstawić na minimum 24 godziny do lodówki.

Łosoś pieczony z czosnkiem

Składniki:

  • filet z łososia ze skórą ok. 700g
  • 1 cytryna
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Filet z łososia umyć, osuszyć i naciąć na ok. 1,5 cm pasy, uważając żeby nie przeciąć skóry.
  2. Rybę skropić sokiem z cytryny, polać sosem sojowym, w nacięcia włożyć plasterki czosnku i gałązki tymianku, posypać pieprzem cytrynowym.
  3. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Do naczynia przełożyć łososia i obficie skropić go cytryną.
  4. 4.Rybę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 25 minut.