Nie sposób dociec.
Nadziewanie kawałka ciasta farszem i gotowanie go to technika znana od wieków zarówno w Europie i w Azji. W Chinach jada się wontony, tortellini we Włoszech a wareniki na Ukrainie. To z Ukrainy pochodzą popularne pierogi ruskie. Określenie wzięło się nie od Rosji a od Rusi Czerwonej, historycznej krainy na południowym zachodzie Ukrainy oraz w południowo-wschodniej Polsce. Tak więc pierogi ruskie to potrawa, która wyrosła z podobnej kultury kulinarnej kuchni polskiej i ukraińskiej.
Lepi się je z najprostszych składników: mąki, wody, jajka i szczypty soli. Ale tajemnicę sprężystości ciasta i smaku farszu każda z nas trzyma w tajemnicy.
Moja babcia do ciasta na pierogi zawsze dodawała masło. Ono nadawało ciastu gładkości i sprężystości. Smakowały al dente – niby miękkie, ale nie tak do końca. Ciasto musiało być cieniutko rozwałkowane. Farsz przez nie prześwitywał i wtedy od razu było wiadomo z jakim są farszem. Te jasne, wiadomo, że „ruskie”, te ciemniejsze z mięsem lub kapustą i grzybami. A na dodatek każdy rodzaj sklejony „po swojemu”, a to gładko, a to z falbanką. Jako „omastę” do pierogów gospodynie stosują wysmażoną na masełku śmietankę, zrumienione masło, wysmażoną słoninę lub boczek.
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/03/pierogi1.jpg)
Pierogi, można by rzec, to nasze dobro narodowe.
Ciasto pierogowe podstawowe
mąka pszenna 600g
żółtko 1szt.
masło lub oliwa 50g
letnia woda 250ml
Mąkę przesiać, połączyć z żółtkiem, masłem lub oliwą, letnią wodą i zarobić luźne ciasto.
Nadzienia do pierogów
„ruskie”
ziemniaki 1200g
ser biały 300g
cebula 50g
masło 50g
sól, pieprz do smaku
Ugotować ziemniaki, wystudzić i zmielić. Do ziemniaków dodać ser, zrumienioną cebulę, przyprawy wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz nakładać na krążki ciasta i dokładnie zlepiać brzegi. Uformowane pierogi układać na posypanej mąką desce.
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/03/pierogi2.jpg)
z kapusty i sera
kapusta biała 1200g
ser biały 300g
cebula 100g
masło 70g
sól, pieprz do smaku
Kapustę oczyścić, podzielić na ćwiartki i zalać wrzącą wodą, ugotować. Ugotowaną kapustę osączyć z wody, posiekać, połączyć ze zrumienioną cebulą. Do wystudzonej kapusty dodać ser, przyprawy-wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz nakładać na krążki ciasta i dokładnie zlepiać brzegi. Uformowane pierogi układać na posypanej mąką desce.
Pielmieni z mięsem
ciasto do pielmieni
600 g mąki pszennej
300 g ciepłej wody
łyżeczka soli
Mąkę przesiej, dodaj bardzo ciepłą wodę i sól. Zagniataj aż ciasto przestanie się przyklejać do dłoni, a składniki połączą się na gładką konsystencję. W razie potrzeby dodaj mąki lub wody.
farsz
200 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g mięsa mielonego wołowego
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz, majeranek
W maszynce zmielić mięso i cebulę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i rozpuszczone masło. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą z nich wałkujemy na około 2 mm grubości. Wycinamy kółka, szklanką lub specjalną formą do pierogów.
Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę farszu i zaklejamy. Następnie sklejamy razem rogi, tak jak w przypadku uszek do barszczu.
Pierożki wrzucać na gotującą się wodę i gotować kilka minut do wypłynięcia.
Podawać zoctem i kwaśną śmietaną z pieprzem.
Jak widać pierogi obecne są w kuchni wielu narodowości, także u naszych sąsiadów z Ukrainy. Mieliśmy okazję przygotować ten rodzaj dania z mięsnym nadzieniem -pielmieni oraz z farszem ziemniaczanym, kaszą gryczaną i serem białym-pierogi po lwowsku. Obydwa smakują wyjątkowo, tym bardziej, gdy zjada się je w towarzystwie przedstawiciela kraju, z którego się wywodzą – Ukrainy. Taką osobą był pan Michał Tesliuk, który zechciał przybliżyć bogatą historię, geografię i kulturę swojej ojczyzny uczniom naszej szkoły. Mogliśmy obejrzeć prezentację bazującą na obrazach, filmach czy muzyce ukazujących najwspanialsze aspekty Ukrainy. Z przyjemnością mogliśmy częstować pana Michała właśnie pierogami, gdyż to spotkanie z nim zainspirowało nas do wykonania tego dania.
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/03/stol-1-300x225.jpg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/03/stol-2-225x300.jpg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/03/stol-3-300x225.jpg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/03/stol-4-300x225.jpg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/03/stol-5-300x225.jpg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/03/stol-6-300x225.jpg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/03/stol-7-300x225.jpg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/03/stol-8-300x225.jpg)
![](https://zsgh.pl/wp-content/uploads/2022/03/stol-9-300x225.jpg)