Dziś przypominamy obyczaje i tradycje polskie.
Karnawał i zapusty
Karnawał po staropolsku zwany zapustami, to czas od Nowego Roku do środy Popielcowej. Karnawał wywodzi się z antycznych świąt greckich Dionizji i rzymskich Saturnalii. Pierwsze wzmianki o karnawale polskim i związanych z nim zwyczajach pochodzą z początku XVII wieku. Był to czas polowań, tańców i swawoli. Niezależnie od stanu jadło się tłusto, dużo i tęgo popijano. Najhuczniej i najweselej obchodzono jednak ostatni tydzień karnawału, rozpoczynający się od tłustego czwartku zwanego też zapuśnym. Tradycją tych dni były największe i najlepsze zabawy, które kończyła kolacja składająca się z jaj, mleka i śledzi, symbolizująca nadchodzący okres postnych potraw.
Jak nakazuje tradycja w tłusty czwartek na naszych stołach królują pączki i faworki.
FAWORKI
Składniki:
mąka pszenna 2,5 szklanki
jaja 1 sztuka
żółtka 3 sztuki
kwaśna śmietana 3 łyżki
masło 1 łyżka
spirytus 50 ml
po szczypcie soli i cukru
cukier puder do posypania
smalec lub olej do smażenia 1 kg lub 1 litr
Wykonanie:
Wymieszać mąkę z solą i cukrem. Dodać masło, żółtka, całe jajko, śmietanę i zagnieść ciasto. Gdy grudki ciasta zaczną się zlepiać, wlać spirytus i wyrabiać do całkowitego połączenia się składników. Podzielić ciasto na dwie części i każdą wybijać ręką lub wałkiem do pojawienia się w cieście pęcherzyków powietrza. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Odrywać po kawałku ciasta, rozwałkowywać je na cienkie placki. Wykrawać nożem lub radełkiem paski szerokości 3-4 cm, pośrodku każdego paska zrobić nacięcie i przewinąć przez nie jeden koniec ciasta. W szerokim rondlu rozgrzać połowę tłuszczu i na gorący wkładać faworki. Rumienić z obu stron i wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik do osączenia. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Uwaga! W połowie smażenia wymienić tłuszcz na nowy.
Faworki potocznie nazywane chrustem tradycyjnie smaży się w tłusty czwartek. Z tego ciasta wykrawać także można trzy krążki o różnej średnicy, naciąć je promieniście w kilku miejscach i nakładając kolejno na siebie na środku sklejać białkiem. Z tak przygotowanych krążków smaży się róże, w środku których umieszcza się konfiturę z róży.
PĄCZKI
Składniki:
mąka 500g
żółtka 4 szt.
drożdże 60g
cukier 1/2szkl.
masło 120g
mleko 250ml
spirytus lub ocet 1 łyżka
konfitura z róży 250g
cukier puder 100g
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Ogrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże i tyle mąki, aby rozczyn miał gęstość śmietany. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, masło roztopić. Wyrośnięty rozczyn połączyć z utartymi żółtkami i mąką, wyrabiać około 15 minut.
Dodać spirytus i masło, nadal wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego delikatnego ciasta. Oprószone mąką pozostawić do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć na stolnicę. Wałkować na grubość 2-3 cm, wykrawać szklanką krążki, nakładać konfiturę. Dokładnie sklejać brzegi ciasta, formować kule, odkładać do wyrośnięcia. W płaskim rondlu rozgrzać tłuszcz, smażyć pączki na całej powierzchni naczynia, odwracając z każdej strony po 2 razy. Gdy będą złote wyjmować, układać na sito wyłożone bibułą. Posypać cukrem pudrem.
Oponki z białego sera
Składniki:
mąka 500g
ser biały 500g
cukier kryształ 100g
masło 120g
śmietana 125g
jaja 2 szt.
soda 1 łyżeczka
sól szczypta
tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać zmielony ser i pozostałe składniki, zarobić ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki wielkości szklanki. W środku każdego krążka kieliszkiem wyciąć mniejsze kółeczko. Smażyć w dużej ilości tłuszczu, tak by oponki w nim pływały. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.