Już od sześćdziesięciu lat Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju kształci młodzież w zawodach związanych z branżą gastronomiczną i hotelarską.
W przeddzień oficjalnych uroczystości związanych z obchodami jubileuszu, w szkole zorganizowano Dzień Zawodowy pod hasłem ”Tradycja i nowoczesność w ‘Gastronomiku’”. Oficjalnego otwarcia uroczystości dokonali dyrektorzy ZSGH, pani Ludmiła Grzegorczyk i pan Jan Barsznica.
Obecnie uczący się uczniowie, mieli niepowtarzalną okazję pracować wspólnie z absolwentami, którzy wpisali się w historię szkoły, wygrywając prestiżowe konkursy zawodowe.
Swoimi umiejętnościami podzielili się Wojciech Buczek i Maciej Dudek, którzy przeprowadzili warsztaty barmańskie dla uczniów klasy pierwszej technikum. Ponadto w pracowni konsumenta można było napić się kawy przygotowanej przez laureatkę konkursu baristycznego, Katarzynę Inglot, której asystowały uczennice klasy IV technikum.
Nowoczesne nakrycie stołu, wpisujące się w światowe trendy, zwane improstylem zaprezentowali: Agnieszka Klimkowska, Aleksandra Ziemiańska-Krukar, Kamil Aszklar i Adam Leń. Ponadto uczniowie klasy drugiej w zawodzie kelner, wspólnie z absolwentami przygotowali nakrycie stołu do uroczystej kolacji dla dwojga, zgodnie z wylosowanym menu.
Natomiast przed nie lada wyzwaniem stanęli kucharze w sali 206. Z podanych, nieznanych wcześniej im produktów, musieli wykonać zakąski. Dodatkowym utrudnieniem było wykorzystanie co najmniej dwóch składników z blackbox’a. Jednak dla takich profesjonalistów jak: Katarzyna Froń (Gałuszka), Adrianna Jurczak, Kamil Jarecki, Przemysław Froń, Paweł Fijałka, Wojtek Marek, Radosław Leś nie ma rzeczy niemożliwych, o czym można było się przekonać w sali 305, gdzie zaprezentowano wykonane potrawy. Dodatkowo w tej sali odbył się pokaz barmaństwa synchronicznego w wykonaniu uczennic klasy IV TTŻ. Tam też przedstawiono proces profesjonalnego przygotowania sushi.
Sala 204 zamieniła się w słodkie atelier, gdzie Wioleta Konieczna (Stefanik), Grzegorz Konieczny, Renata Pieniążek (Kogut), Maciej Markiewicz, Piotr Tokarek i Piotr Skotnicki dekorowali jubileuszowy tort. Fantazyjnie ozdobiono także muffinki, ponadto absolwenci wykonali oryginalne dekoracje z masy cukrowej.
Dla hotelarek prelekcję online prowadziła Anna Teleżyńska, pracująca w sieci hoteli „IBIS”, jednej z najbardziej znanych marek hotelowych na świecie.
W ramach „Erasmus Days” w sali 305 odbywał się pokaz filmów i prezentacji, promujących rezultaty projektów Erasmus+ i POWER, w których brali udział nasi uczniowie -odbywali staże zawodowe w Hiszpanii, Portugalii i we Włoszech.
Podsumowanie Dnia Zawodowego miało miejsce w sali 302, gdzie spotkali się absolwenci, uczniowie, nauczyciele zawodu oraz nauczyciele emeryci: Anna Bienia, Elżbieta Kafel, Mieczysława Okoniewska, Zofia Jankowska, Zofia Urba, Barbara Boczar, Barbara Such, Maria Krupa, i Halina Gazda. Po obejrzeniu prezentacji „Tradycja i nowoczesność”, w której ukazano wydarzenia zawodowe w „Gastronomiku”, przy poczęstunku, wspominano najmilsze chwile i najważniejsze wydarzenia związane z naszą szkołą. Dzień Zawodowy w „Gastronomiku” był pełen wrażeń i atrakcji i na pewno na długo pozostanie w pamięci naszych uczniów oraz gości.
Serdeczne gratulacje dla nauczycieli zawodu, dzięki którym ten dzień był tak wyjątkowy i niezwykły.