W czerwcu 2021 roku 16-osobowa grupa osób z naszej szkoły wyjechała na staż do włoskiego miasteczka Reggio Emilia w ramach projektu POWER „Zawodowo doskonali”. Uczniowie trafili do restauracji, pizzerii i cukierni z profesjonalną obsługą, dzięki czemu mogli nabyć wiele nowych umiejętności zawodowych. Wszystkie miejsca używają świeżych produktów wysokiej jakości i są bardzo popularne wśród mieszkańców Reggio.

W restauracji Pegaso, w samym centrum starego miasta pracuje Agata. Wnętrze przypomina typową rodzinną restaurację, natomiast wieczorami zamienia się w romantyczne miejsce, gdzie chętnie spotykają się młodzi ludzie. Odbywając staż w tej restauracji można nauczyć się sporządzania wykwintnych dań z owoców morza, mięsa oraz różnych makaronów.

La Bottego Italiana, w której staż odbywa Anita, specjalizuje się w serwowaniu późnych śniadań oraz obiadów. W menu można znaleźć wiele regionalnych specjałów. W restauracji znajduje się również sklep ze świeżymi owocami, warzywami, makaronami, kaszami, mąkami i dżemami. La Bottega Italiana zaopatruje także okoliczne restauracje w świeże produkty.

Staż Ani odbywa się w Osteria del Liffo, eleganckiej restauracji specjalizującej się w daniach z owoców morza takich jak krewetki, langustynki, małże czy kalmary oraz z ryb, np. tuńczyka czy łososia. Goście przychodzą tam również na pyszne desery.

Dominika pracuje w rodzinnej restauracji Profumo di Napoli znanej z pysznej pizzy, dań z owoców morza oraz wyrabianych na miejscu makaronów. To idealne miejsce na spotkanie z przyjaciółmi lub obiad z rodziną.

Piccola Piedigrotta di Mandara Giovanni, gdzie staż odbywają Martyna i Ilona, to restauracja serwująca znakomitą pizzę oraz makarony. Wszystkie potrawy inspirowane są tradycyjną włoską kuchnią. Restauracja przyciąga gości dobrą kuchnią i nowoczesnym wyglądem.

Iza zdobywa wiedzę praktyczną w nowoczesnej restauracji Prestige, popularnej wśród mieszkańców Reggio Emilia ze względu na bardzo szeroki asortyment dań i napojów. Poza specjałami kuchni włoskiej takimi jak bolognese lub carbonara, w menu można znaleźć potrawy z całego świata np. sushi. Obsługa restauracji jest bardzo miła i wyrozumiała, ma duże doświadczenie i wiedzę o wykonywanej pracy.

Cucine Clandenstine to miejsce stażu Julii. Jest to restauracja oferująca nie tylko typowe potrawy kuchni włoskiej, ale również dania znane na całym świecie  takie jak pieczony kurczak czy steki, ale też potrawy wegetariańskie. W lokalu panuje bardzo miła atmosfera.

Kasia pracuje w Papparé, restauracji z nowoczesnym wystrojem, bardzo popularnej wśród ludzi młodych. Restauracja oferuje głównie dania typowe na śniadanie i lunch takie jak croissanty, drożdżówki, bułeczki, ale serwuje również potrawy z ryżu, mięs, ryb, krewetek, czy warzyw. Lokal posiada dużą otwartą na salę kuchnię, co pozwala klientom na obserwowanie profesjonalnego przygotowania  dań.

Cacio e Pepe, w której pracują Kinga i Marysia to przytulna trattoria serwująca dania włoskie wysokiej jakości. W lokalu panuje miła, rodzinna atmosfera. Restauracja oferuje głównie makarony np. spaghetti carbonara czy tagliatelle z pomidorami, ale w menu znajdziemy także różnego rodzaju dania mięsne, sałatki oraz desery. Jedną ze specjalności lokalu są kwiaty cukinii z ricottą.

Patrycja i Mateusz odbywają staż w Creazioni Dava, wytwórni cukierniczej, w której pracuje zespół doświadczonych cukierników pasjonatów. Starannie dobierają wszystkie składniki i pracują z oddaniem, aby stworzyć desery o najwyższej jakości. W ofercie tej cukierni można znaleźć wypieki słodkie i słone, produkty śniadaniowe, torty na różne okoliczności. Oferują także usługi cateringowe.

Jigger, w którym stażystą jest Michał, to bar z szeroką gamą drinków i koktajli. Swoją kuchnię opiera na daniach klasycznych w nowoczesnym wydaniu. Serwowane są tam różne rodzaje mięs, burgery oraz tradycyjne makarony. W menu możemy znaleźć także dania rybne takie jak ragu z owoców morza lub filety różnych rodzajów ryb np. łosoś, czy ryba bursztynowa. Jest to niezwykle klimatyczne miejsce, pełne dodatków w stylu retro i atmosferą nawiązującą do starego baru.

Natalia pracuje w rodzinnej pizzerii Nuova Mediterranea, bardzo lubianej przez mieszkańców miasteczka i serwującej tradycyjną włoską pizzę na miejscu i na dowóz. Atmosfera w restauracji jest bardzo przyjemna, pracownicy są przyjaźni oraz pomocni. Potrafią odpowiedzieć na każde pytanie związane z przygotowaniem regionalnej włoskiej pizzy.

Restauracja Cartoleria Minerva, w której stażystką jest Zuzia, to bardzo przytulny lokal z sympatyczną obsługą. Można tam zamówić m.in. smażoną ośmiornicę, cappelletti w sosie śmietanowym z tartymi truflami, bolońskie ravioli ze szpinakiem lub z dynią, deskę serów lub wędlin, tatara, typowe włoskie erbazzone. Jest również spory wybór deserów.