Reggio Emilia – miasto, które gościło nas podczas 4 – tygodniowego stażu w ramach projektu „Zawodowo doskonali / Practically perfect” realizowanego w ramach programu POWER.

Reggio nell’ Emilia znajduje się w regionie Emilia-Romania, znane jest pod nazwą „ miasta trzech kolorów” od kolorów włoskiej flagi, która pierwszy raz zawisła w tym miasteczku. To tutaj Józef Wybicki skomponował melodię „Mazurka Dąbrowskiego” na przełomie czerwca i lipca 1797 roku i w tym mieście po raz pierwszy został odegrany publicznie.

Do najważniejszych zabytków miasta zaliczyć możemy m in. Katedrę Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, zlokalizowaną przy Piazza del Duomo. Świątynia jest siedzibą diecezji Reggio Emilia-Guastalla. Została zbudowana w XIII wieku, łączy w sobie style: romański, barokowy oraz renesansowy . Co ciekawe, fasada kościoła wciąż jest niedokończona. Zdobią ją cztery posągi patronów miasta otoczone pilastrami. Na głównym portalu możemy dostrzec dwa posągi, przedstawiające biblijnego Adama i Ewę.

Miasto skupione jest wokół dwóch centralnych placów, Piazza Prampolini i Piazza San Prospero, gdzie rozdziela je Duomo i Palazzo del Municipio. Na placu Piazza San Prospero w samym sercu miasta we wtorki i piątki odbywa się targ.

Reggio nell’ Emilia to znany ośrodek rolniczy, słynący z produkcji wina, parmezanu i szynki. Warto wstąpić do fabryki parmezanu i zobaczyć, jak produkowany jest ten charakterystyczny dla regionu ser!

Wiele specjalności pochodzi z okolic Reggio Emilia: lasagne, tortellini, tagliatelle al ragù.  Emilia Romania nazywana jest „kulinarnym sercem Włoch”.

Zuzanna Sołtysik

Dominika Śliw