W dniach 16-17 marca w naszej szkole odbył się event transgraniczny, będący podsumowaniem mikroprojektu: „Podniesienie jakości kształcenia zawodowego na obszarze transgranicznym”. Projekt zrealizowany został we współpracy ze Średnią szkołą zawodową gastronomi i usług (Stredná odborná škola gastronómie a služieb) z Preszowa na Słowacji. Ze względu na panującą pandemię wydarzenie było realizowane w ścisłym reżimie sanitarnym, a zajęcia z różnych paneli były transmitowane za pomocą aplikacji MS Teams.

Zgodnie z programem, prowadzący uczniowie Karol i Emilia poprosili Dyrektora ZSGH o zabranie głosu. Dyrektor Jan Barsznica przywitał przedstawicieli szkoły partnerskiej z Presova wraz z panią dyrektor Andreą Klačekovą, Starostę Krośnieńskiego Jana Pelczara, wicestarostę Andrzeja Guzika, Monikę Subik – dyrektora,  etatowego członka zarządu, Janusza Turka – skarbnika Powiatu Krośnieńskiego, Józefę Winnicką-Sawczuk – przewodniczącą Komisji Oświaty, Kultury Sportu i Turystyki, Dawida Laska ­– wiceprezesa Stowarzyszenia Euroregion Karpacki, Barbarę Inglot –  dyrektor biura Stowarzyszenia. Ponadto  w evencie uczestniczyli dr Barbara Krochmal -Marczak Kierownik Zakładu Produkcji i Bezpieczeństwa Żywności Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie, Renata Piękoś – dyrektor CUW, Agata Połomska – przewodnicząca Rady Rodziców, przedstawiciele pracodawców, mediów, nauczyciele i uczniowie szkoły.

List do uczestników eventu skierował Władysław Ortyl – Marszałek Województwa Podkarpackiego, oraz dr hab. Zbigniew Barabasz – Rektor Karpackiej Państwowej Uczelni.

W programie spotkania przewidziano pięć paneli. Po prezentacji szkół polskiej i słowackiej, przeprowadzonych przez ich dyrektorów rozpoczęła się część merytoryczna. Prelekcję dotyczącą zdrowej żywności – stop GMO zaprezentował Wawrzyniec Maziejuk, lokalny producent serów kozich z gospodarstwa ekologicznego oraz członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych Polska Ekologia. Informacje o regionalnych potrawach słowackiego pogranicza przedstawiła Andrea Klačekova – dyrektor preszowskiej szkoły.

Szlak kulinarny „Podkarpackie smaki” przedstawił Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia Procarpathia z Rzeszowa. Po jego wystąpieniu odbyły się pokazy umiejętności uczniów ZSGH, uczestników szkoleń zaprezentowanych w projekcie. Karolina i Natalia zaprezentowały jak przygotowujemy Sushi. Ich debiut przed międzynarodowym gremium wypadł bardzo dobrze.  Następnie Kamila i Weronika wykonały pokaz barmański, po którym usłyszały gromkie brawa. Pierwszy panel zamknęła swoim wystąpieniem Aneta Jarecka – koordynator projektu.  Ponadto głos zabrali: Dawid Lasek – wiceprezes Zarządu Stowarzyszenia Euroregion Karpacki Polska, Jan Pelczar – Starosta Krośnieński i dr Barbara Krochmal-Marczak.

W kolejnej części można było zapoznać się z ofertą lokalnych wystawców, którzy zaprezentowali regionalne produkty oraz zdrową żywność. Odbyły się również warsztaty gastronomiczne pod hasłem „Kulinarne trendy eventowe” polsko-słowackie. Szef kuchni Marcin Piotrowski przygotował pierś z kaczki w korzennych przyprawach w sosie z pomarańczy, żurawiny i czerwonego wina, a na deser twaróg z żółtkami i owocami. Uczestnicy spotkania mieli okazję skosztować regionalnych potraw oraz okolicznościowego tortu z okazji 60-lecia szkoły.

Dziękuję Wszystkim zaangażowanym w przygotowanie tego wydarzenia w tak trudnych czasach. Szczególne podziękowania kieruję na ręce Lidii Jakieła za zaplanowanie, organizację i przeprowadzenie eventu. Dziękuję pani dyrektor Ludmile Grzegorczyk, wszystkim nauczycielom zawodowcom oraz uczniom. Dziękuję Wam bardzo. To wyróżnienie podejmować z wami wyzwania.

Jan Barsznica