Uczniowie naszej szkoły Kamila Boroń i Dominik Kluk 6 marca 2020r. wzięli udział w XXI edycji Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych w Krakowie w kategorii barman i kucharz.
Organizatorem Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych był Zespół Szkół Gastronomicznych nr1 w Krakowie we współpracy z Uniwersytetem Rolniczym, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów i Krakowską Kongregacją Kupiecką.
W konkursie uczestniczyli również uczniowie szkół gastronomicznych z innych krajów: z Czech, Słowacji, Francji, Niemiec i Łotwy.
W tym roku wiodącym tematem konkursu były ,,Ponadczasowe smaki natury”.
W kategorii kucharz każdy uczestnik konkursu miał wykonać dwie potrawy: zakąskę zimną z użyciem produktu naturalnego, charakterystycznego dla swojego regionu jako składnika głównego oraz innych produktów, zgodnie z tematem konkursu oraz ćwiczenie obowiązkowe z produktów przygotowanych przez organizatora. Czas na wykonanie potraw wynosił 180 minut i każdy uczestnik konkursu miał wydać zakąskę zimną w ilości 2 porcje do oceny przez jury degustacyjne oraz co najmniej 8 porcji w naczyniu wieloporcjowym, natomiast ćwiczenie obowiązkowe do oceny przez jury techniczne.
Dominik Kluk uczeń III klasy szkoły branżowej brał udział w konkursie w kategorii kucharz sporządzając ,,Comber z królika z soczewicą i borowikiem, rolowany cukinią, podany na puree z kiszonej czerwonej kapusty i smażonym oscypkiem oraz sosem winnym”. Natomiast ćwiczeniem obowiązkowym był pstrąg, gdzie należało wykonać filetowanie i odpowiednio usmażyć rybę soute. Dominik uplasował się na czwartym miejscu i zdobył wyróżnienie.
Do konkursu barmańskiego przystąpiła Kamila Boroń z klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych. Zadaniem konkursowym było skomponowanie i wykonanie 3 porcji short drinka bezalkoholowego wybraną przez siebie techniką w ciągu 5 minut. Organizacja konkursu przebiegała według zasad obowiązujących na zagranicznych zawodach barmańskich. Drinki były oceniane przez dwie komisje: techniczną – Master Bartenders – mistrzowie barmańscy ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów i degustacyjną. Technika wykonania koktajlu oceniana była przez sędziów zgodnie ze standardami International Bartenders Asssociation. Za notę degustacyjną odpowiadała specjalna komisja, która oceniała wygląd, zapach i smak kompozycji.
Kamila, pomimo młodego wieku i debiutu na zawodach barmańskich, pokazała wysoki poziom kunsztu barmańskiego dzięki czemu otrzymała wyróżnienie oraz wywalczyła V miejsce w tym konkursie.
Reprezentantów naszej szkoły do konkursów przygotowały panie: w kategorii kucharz Wioletta Aszklar i Halina Gazda oraz w kategorii barman Irena Ząbkiewicz.
Gratulujemy Kamili i Dominikowi oraz życzymy im dalszych sukcesów!