Dominik Kluk z klasy III branżowej w zawodzie kucharz został laureatem etapu okręgowego III edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz.
Konkurs odbył się 15.01.2020 r. w Gorlicach i składał się z części teoretycznej – testu wiedzy z technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, wyposażenia technicznego zakładów gastronomicznych i literatury zawodowej oraz części praktycznej obejmującej przygotowanie dwóch porcji dania zasadniczego, związanego z tematyką konkursu: „Potrawy z królika w roli głównej”.
Duża wiedza teoretyczna i prawdziwy profesjonalizm w przygotowaniu balotyny z combra królika na aromatyzowanej czerwonej kapuście, w asyście bieszczadzkich ziemniaków i sosu jarzębinowego przyniosły Dominikowi zdecydowane zwycięstwo. Jako jedyny spośród uczestników łącznie zdobył ponad 80% punktów dających mu nominację do udziału w etapie ogólnopolskim, który odbędzie się w Zabrzu oraz uprawnienia do zwolnienia z egzaminu zawodowego wg stosownych Rozporządzeń. Do tego wysokiego rangą konkursu, odbywającego się pod patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej, ucznia przygotowały: Wioletta Aszklar i Marta Szelc.
Dominikowi życzymy dalszych sukcesów w zmaganiach ogólnopolskich i równie spektakularnego pokonania rywali.