Uczniowie Gastronomika po raz kolejny udowodnili, że są kreatywni, pracowici i doskonale przygotowani. Podczas XVIII Międzynarodowego Konkursu „Sweetcup”, który odbył się 28 listopada 2019 roku w Preszowie na Słowacji, stanęli na podium, zdobywając srebrne medale w kategoriach: cukiernik, kucharz i barista. Tematem przewodnim konkursu było „Miodowe pokuszenie”.
Patrycja Zając, uczennica klasy pierwszej w zawodzie technik technologii żywności, startowała w kategorii cukiernik i wykonała tort „Nektarowa pokusa motyli”.
Kolejnym zwycięzcą został Kacper Karamus, uczeń klasy czwartej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, który startował w kategorii kucharz i wykonał deser „Wulkan miodowy”. Dodatkowo Kacper otrzymał Puchar i Nagrodę Dyrektora Szkoły, w której odbywał się konkurs.
W kategorii barista swoje umiejętności zaprezentowała Katarzyna Inglot, uczennica klasy czwartej w zawodzie kelner, która wykonała i podała 4 porcje espresso, 4 porcje cappuccino i 4 drinki kawowe „Zimowy sen” w czasie nieprzekraczającym 15 minut.
Uczniów do konkursu przygotowały: Małgorzata Buczek, Małgorzata Zajdel i Iwona Sikorowicz.